Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Νέα συμφωνία για αναβάθμιση και επέκταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων

«Μέλι» στάζουν οι ΗΠΑ για τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης, ενώ βλέπουν «ευκαιρίες για προώθηση των κοινών στόχων» στην περιοχή «τους προσεχείς μήνες»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα τέτοιο χρονικά σημείο, χτες συνεδρίασε στο υπουργείο Αμυνας η Ελληνοαμερικανική «Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου» («High Level Consultative Commitee», HLCC), με αρμοδιότητα τα θέματα «αμυντικής συνεργασίας», Επιτροπή που, ας σημειωθεί, τελευταία φορά είχε συγκληθεί πριν από δύο χρόνια στην Ουάσιγκτον, και ανάμεσα στα άλλα, ως «απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας», η συνεδρίαση κατέληξε σε συμφωνία για κατασκευή προβλήτας και λιμενικών εγκαταστάσεων για τις αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες, καθώς και για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκαν ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους (προχτές ήταν στην Κύπρο για επαφές με τον Κύπριο ΥΠΑΜ), και ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Τζόναθαν Κοέν, ο οποίος προηγουμένως βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ πιθανολογείται και μετάβαση των δύο στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα. Στην επίσκεψή τους στο υπουργείο Αμυνας συνοδεύονταν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, τον Αμερικανό ακόλουθο Αμυνας και άλλα στελέχη. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ενώ παρευρέθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές αλλά και με όσα ανακοινώθηκαν, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα όπως η παραπέρα αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς, η επέκταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς των Ειδικών Δυνάμεων και της αεροναυτικής συνεργασίας προς επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου, η παραχώρηση στρατιωτικού υλικού από τους Αμερικανούς, με έμφαση ακριβώς σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν («διευκολύνσεις» με επιτήρηση μεγάλων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, π.χ. με ιπτάμενο τάνκερ, drones, πλοία ανοικτής θαλάσσης), η αναβάθμιση των ελληνικών «F-16» κ.ά.

Στο τραπέζι οι επιχειρήσεις «σταθεροποίησης» στη Ν/Α Μεσόγειο

Ενδεικτική για το περιεχόμενο της συνάντησης είναι η ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία στη συνεδρίαση συζητήθηκαν «τομείς κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η σταθεροποίηση της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις του συνασπισμού του ΝΑΤΟ και οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο», θέμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει πλείστες υπηρεσίες στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

Προσθέτουν πως «συζητήσαμε επίσης την Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ, τις ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας και τη συνεχή και ισχυρή διμερή αμυντική μας συνεργασία».

Η Σούδα ως «πλατφόρμα επίτευξης κοινών στόχων»

Επίσης η πρεσβεία σημειώνει ότι «εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της βάσης της Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή».

Και τα συχαρίκια των Αμερικανών για την υλοποίηση από την κυβέρνηση δεσμεύσεων απέναντί τους δεν σταματούν εδώ: «Ευχαριστήσαμε επίσης την Ελλάδα για τη συνέχιση της εκπλήρωσης της δέσμευσής της προς το ΝΑΤΟ να επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα ετησίως».

Παραπέρα, όπως τονίζεται από την πρεσβεία, συζήτησαν και «ευκαιρίες να προωθήσουμε τη διμερή αμυντική μας συνεργασία τους προσεχείς μήνες. Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η υποστήριξή της είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων μας για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα στην περιοχή. Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας για τη φιλοξενία τους και για μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων», καταλήγουν οι Αμερικανοί.

Κυβέρνηση: «Αταλάντευτη δέσμευση στις αρχές του ΝΑΤΟ»

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας όπου σημειώνεται ότι «η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία, που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών».

Στο ίδιο μήκος κύματος: «Η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και υποχρέωση όλων για αποφυγή απειλής ή χρήσης κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών». Ολα αυτά, την ώρα που κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ματοκυλίσει όλο τον κόσμο.

Παραπέρα: «Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επαίνεσε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τόξου ειρήνης και ασφάλειας που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».

«Μνημόνιο κατανόησης» για Σούδα - Λάρισα

Και στο «ψητό» για κάποια πρώτα αποτελέσματα της χτεσινής συνεδρίασης της HLCC: «Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκαν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για μνημόνιο κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και τεχνική διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Από αρμόδιους παράγοντες εκτιμάται ότι η «πλατφόρμα ΝΑΤΟ» είναι το περιλάλητο κρηπίδωμα «Κ-14» στη Σούδα, όπου με μήκος 300 μέτρων μπορεί να δέσει και αεροπλανοφόρο, και όπου δρομολογούνται διάφορες εργασίες αναβάθμισής της, όπως μεγέθυνση του «dry dock» (οι «εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης»), που ήδη υπάρχει εκεί (δεξαμενή για επισκευές), προκειμένου να μπορούν να μπαίνουν εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke» που οι Αμερικανοί ρίχνουν για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της «τεχνικής διευθέτησης για ανάπτυξη αεροσκαφών», εκτιμάται ότι αφορά αμερικανικά «UAV» (μη επανδρωμένα, πολύ μεγαλύτερα από τα γνωστά drones) στην αεροπορική βάση Λάρισας, όπου λέγεται ότι έχουν ήδη πάει ή ετοιμάζεται να πάνε τα πρώτα δύο, μαζί με κλιμάκιο τεχνικών, προσωπικού ασφαλείας κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ