Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις χωρίς τέλος για την προσέλκυση «επενδυτών»

Eurokinissi

«Για την ακρίβεια, σε αντίθεση με όσους θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αλήθεια είναι πως είμαστε ακόμη στην αρχή». Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», με αφορμή τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «αναπτυξιακού σχεδίου». Σύμφωνα με τους εγχώριους βιομηχάνους «απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό "big bang" που θα μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα» καθώς επίσης και να «διαφυλαχθεί πάση θυσία η δημοσιονομική πειθαρχία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής».

Τη ίδια ώρα, οι εκκρεμότητες αναφορικά με τα 88 «προαπαιτούμενα» της 4ης «αξιολόγησης» ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ με την παρουσία, σύμφωνα με πληροφορίες, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το ζήτημα της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, γύρω από το οποίο εκδηλώθηκε εκ νέου η διελκυστίνδα του ΔΝΤ με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η «ελάφρυνση» - μετακύλιση των δόσεων για την εξυπηρέτηση του «χρέους» θα συνδυάζεται με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων της «επόμενης μέρας».

Ο κύκλος των συνεννοήσεων για τη διαχείριση του κρατικού χρέους και για το υπό διαμόρφωση εποπτικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνεχιστεί σήμερα στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Σχέδιο «αναπτυξιακής στρατηγικής»...

Το πρόπλασμα του σχεδίου «αναπτυξιακής στρατηγικής» της κυβέρνησης («Growth Strategy for the Future of Greece»), όπως για την ώρα το έχουν «βαφτίσει» θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ στις 27 Απρίλη, που συνεδριάζει στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο έρχεται να ενσωματώσει τις υπάρχουσες «μνημονιακές» συμφωνίες με κεντρικούς άξονες την «αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», τη «διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», την «ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις» καθώς και τη διαμόρφωση, όπως λένε, «σύγχρονου κράτους και δημόσιας διοίκησης».

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση εστιάζει στη «δέσμευση» για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, με ειδικές αναφορές στον κλάδο της Ενέργειας, στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και μέσω της «αναπτυξιακής τράπεζας» που έχει συμφωνηθεί με την πλευρά της Ευρωζώνης, αλλά και στο ζήτημα της απομείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, προκειμένου βέβαια να απελευθερωθούν πόροι πάντα για τη χρηματοδότηση των «βιώσιμων επιχειρήσεων» κ.ά. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που απέστειλε η κυβέρνηση γίνονται κάποιες γενικόλογες αναφορές σχετικά με μελλοντικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μόνο στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι «δημοσιονομικοί περιορισμοί» και μετά από συνεννοήσεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο βρίσκεται σε φάση «επεξεργασιών» με κατεύθυνση βέβαια τη συμπλήρωσή του με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους, που θα μονιμοποιούν και θα επεκτείνουν τα αντεργατικά μέτρα. Επιπλέον, δεδομένη είναι και η «δέσμευση» για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων αναφορικά με τις δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις (περαιτέρω κατακρεούργηση συντάξεων, αφορολόγητου ορίου κ.ά.) με γνώμονα τους στόχους για τα «πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επομένων ετών.

...με τη «βούλα» του ΣΕΒ

«Το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι σήμερα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι μισές επενδύσεις απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, οδηγώντας σε απαξίωση τον παραγωγικό μας ιστό», τονίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», εκτιμώντας ότι οι επενδύσεις του 2017 σε σχέση με αυτές του 2008 (στην έναρξη του κύκλου της καπιταλιστικής κρίσης) υπολείπονται κατά 45 δισ. ευρώ.

Οπως λένε, «η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει διπλή μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να πείσει αγορές και επενδυτές να την ξαναβάλουν στον διεθνή επενδυτικό χάρτη». Επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις για μη ανάκτηση απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τυχόν «προσπάθειες επαναφοράς αποσταθεροποιητικών πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντος (...), θα ακυρώσουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και θα επαναφέρουν σύντομα τη χώρα σε νέα κρίση».

Για τον ΣΕΒ «χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, εξάλειψη της αβεβαιότητας μέσα από τη διαφύλαξη του καλού οικονομικού κλίματος και, πάνω απ' όλα, εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και βέβαια με «δημοσιονομική πειθαρχία», παράλληλα με τη φορολογική ελάφρυνση του ιδιωτικού τομέα και «των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας από τους οποίους αναμένουμε και την αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας».

Συνεχίζεται η φοροληστεία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά, ενόψει της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται αντιμέτωπα, πέραν των άλλων, και με τη φοροληστεία που επιβάλλεται με τη μορφή των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων» που υπολογίζονται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, με όρους και προϋποθέσεις και μόνο για ορισμένες κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών χορηγούνται «απαλλαγές» από τα τεκμήρια διαβίωσης, με τη χρονική επέκταση της ρύθμισης που υπάρχει από το 2014 και για τις φετινές δηλώσεις.

Η «απαλλαγή» ισχύει εφόσον το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό το ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ από τη σχετική ρύθμιση εξαιρούνται επαγγελματίες και αγρότες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως και οι μισθωτοί αλλά και άνεργοι με εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ θα πέσουν στη φοροληστεία των «αντικειμενικών κριτηρίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ