Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ετοιμότητα και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Τον Δεκέμβρη, η Μέι είχε ξεχωρίσει τη σημασία τους για τη «σταθερότητα των συμμάχων μας στην περιοχή»

Η δραστηριότητα στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι έχει αυξηθεί
Η δραστηριότητα στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι έχει αυξηθεί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, όπως δείχνει και η στρατιωτική «κινητικότητα» που δυναμώνει στην περιοχή μας.

Ενδεικτική είναι η ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο, σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι.

Χτες, έγινε γνωστό ότι η Βρετανία υπέβαλε στις κυπριακές αρχές αίτημα για δέσμευση περιοχών του εναέριου χώρου έξω από το Ακρωτήρι για «σκοπούς ετοιμότητας», όπως μετέδωσε και το ΡΙΚ. Ο ανώτερος λειτουργός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Χάρης Αντωνιάδης δήλωσε μάλιστα ότι ήδη μια σειρά από αεροπορικές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις διαδρομές διαφόρων πτήσεών τους.

Σειρά από βρετανικά, τουρκικά και ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα σημειώνουν τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει κινητικότητα στις βάσεις στην Κύπρο, οι οποίες ούτως ή άλλως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που μαίνεται στη Συρία εδώ και χρόνια, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Σε αυτό το πλαίσιο, σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι οι Βρετανοί διατηρούν, μεταξύ άλλων, πολεμικά αεροσκάφη τύπου «Typhoon», «Voyager» και «Tornado».

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Αμυνας προσπάθησαν να συνδέσουν τη νέα κινητικότητα μόνο με την επιχείρηση «Shader» (κατά του «Ισλαμικού Κράτους»), ωστόσο είναι γνωστή η αξία που δίνει το Λονδίνο στις συγκεκριμένες στρατιωτικές βάσεις (για των οποίων την κατάργηση δεν γίνεται ούτε λόγος σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό).

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβρη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε βρεθεί στις βάσεις στην Κύπρο σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη και μιλώντας στα στρατεύματα είχε σημειώσει: «Βρίσκεστε στο επίκεντρο των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων στην (όλη) περιοχή... Η παρουσία σας εδώ στην Κύπρο θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας για τη στήριξη της σταθερότητας των συμμάχων μας στη Μέση Ανατολή».

Μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα για τη σημασία που δίνουν οι Βρετανοί στη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο αναφέρονται και σε ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ που έχει τοποθετηθεί πάνω στο όρος Τρόοδος. Επίσης, βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο, επικαλούμενα ανώτερες κυβερνητικές πηγές, για μετακίνηση βρετανικών υποβρυχίων που φέρουν πυραύλους, προς τα ανοιχτά της Κύπρου, ώστε να είναι σε βεληνεκές βολής σε στόχους στη Συρία.

Κι ενώ εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, εντείνεται και η προσπάθεια εφησυχασμού των λαών για να στρατευτούν πιο εύκολα στις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι δεν υπάρχει «οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας» για την Κύπρο. Ωστόσο, χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή περίοδο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους για κοινή αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Κύπρο «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε ότι δεν βρίσκεται «εις γνώσιν του» κάτι για αυτά που γίνονται στις βρετανικές βάσεις, καθώς αποτελούν κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόσθεσε ακόμα ότι η χρήση των βάσεων σε πολεμικές επιχειρήσεις δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, ισχυριζόμενος κατά τα άλλα ότι μια χρήση των βρετανικών βάσεων δεν επηρεάζει την ασφάλεια της Κύπρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το «παραμύθι» της μη συμμετοχής(15/4/2018)
Δύο «βαριά χαρτιά» του βρετανικού κεφαλαίου(9/4/2017)
Κράτος εν κράτη(15/4/2004)
Σχέδιο ...αγγλοκρατίας!(9/4/2004)
Γιγαντιαίο ραντάρ παρακολούθησης η «κεραία» των Βρετανών(7/7/2001)
«Βλέπουν» πετρέλαιο στην Κύπρο οι Βρετανοί(8/2/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org