Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Χιλιάδες νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες στη διαδρομή τους προς την ΕΕ

Οι σημαντικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη διάρκεια της διαδρομής τους προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και κάποια στοιχεία για τις αφίξεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες περιγράφονται σε νέα έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση:

-- Πάνω από 3.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, σε σύγκριση με 5.100 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αλλοι 501 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τις αρχές του 2018. Επιπλέον, το 2017, τουλάχιστον 75 άνθρωποι ακόμα έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος των χερσαίων οδών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους διαμέσου της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν συνεχείς και ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές για αναγκαστικές επιστροφές.

-- Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμα την κακομεταχείριση και τους εκβιασμούς που έχουν υποστεί πρόσφυγες και μετανάστες στα χέρια των διακινητών ή ένοπλων ομάδων κατά μήκος των διαφόρων οδών που ακολουθούν για να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι γυναίκες, ιδίως όσες ταξιδεύουν μόνες τους, καθώς και τα ασυνόδευτα παιδιά, εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους σεξουαλικής και έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές εντός της Ευρώπης. Μέσα στο 2017, έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από 17.000 ασυνόδευτα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, όπου το 13% του συνόλου των αφίξεων ήταν παιδιά που ταξίδευαν μόνα τους, μια τάση που παρατηρήθηκε και το 2016.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας το Μάρτη του 2016, ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να πείσει το λαό ότι πρόκειται για μια «καλή συμφωνία», ήταν και ότι με αυτήν θα μειωνόταν κατά πολύ η δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Κάτι που όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά πολύ περισσότερο η δράση των δουλεμπόρων «άνθισε» ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί ούτε τα ολοένα και πιο εξελιγμένα μέτρα καταστολής στα σύνορα, ούτε, φυσικά, η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας δεν μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους από το να πέφτουν στα νύχια αδίστακτων διακινητών, για να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εξαθλίωση. Και είναι ξεκάθαρο ότι τώρα, που έχουν «χτυπήσει κόκκινο» οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

Σε ό,τι αφορά τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το 2017 από το 2016, στα τέλη του 2017 σημειώθηκε μια άνοδος στις αφίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των θαλάσσιων αφίξεων μειώθηκε το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 33% από το Μάη έως το Δεκέμβρη του 2017, με 24.600 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 18.300 που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο του 2016.

Αναμονή για άσυλο σε άθλιες συνθήκες

Η πλειοψηφία προερχόταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με ένα μεγάλο αριθμό ανάμεσά τους να αποτελείται από οικογένειες με παιδιά. Οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, είχαν να αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο παραμονής σε κακές και υπερσυνωστισμένες συνθήκες στα νησιά.

Το 2017, σημειώθηκε στην Ισπανία μια αύξηση της τάξης του 101% σε σύγκριση με το 2016, με 28.000 νέες αφίξεις. Τους πρώτους μήνες του 2018, σημειώθηκε μια παρόμοια τάση, με τις αφίξεις να αυξάνουν κατά 13% σε σύγκριση με το 2017. Οι δύο βασικότερες εθνικότητες είναι πλέον οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί, αν και οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα που διασχίζει τα χερσαία σύνορα της Ισπανίας.

Οι θαλάσσιες αφίξεις στην Ιταλία, κυρίως από τη Λιβύη, σημείωσαν δραστική μείωση από τον Ιούλη του 2017. Η μείωση συνεχίστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, καθώς σημειώθηκε πτώση της τάξης του 74% σε σύγκριση με το 2017. Το ταξίδι προς την Ιταλία αποδεικνύεται ότι γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο, με το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή από τη Λιβύη να έχει αυξηθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 σε 1 στους 14, από 1 στους 29 που ήταν την ίδια περίοδο το 2017. Τους τελευταίους επίσης μήνες, παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης της υγείας όσων φτάνουν από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, λόγω των αυξημένων περιορισμών στην Ουγγαρία, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες καταφεύγουν σε εναλλακτικές οδούς για να μετακινηθούν κατά μήκος της Ευρώπης. Για παράδειγμα, ορισμένοι περνούν από την Ελλάδα στην Κροατία μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org