Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Κ. Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της ΚΕ του Κόμματος

«

Πραγματοποιούμε σήμερα εδώ, στις Βρυξέλλες, στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση του 2018 με θέμα: "Ο αγώνας του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού". Στη Συνάντηση παίρνουν μέρος συνολικά 34 ομιλητές - εκπρόσωποι από 27 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.

Με τη Συνάντηση αυτή φιλοδοξούμε να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση, ένα χρόνο μετά τον εορτασμό των 100 χρόνων της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, που ανέδειξε ανάμεσα στα άλλα τον αναντικατάστατο και πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εξουσίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Η σημασία δε της παρέμβασης των κομμουνιστών είναι καθοριστική για την υπόθεση της ανασύνταξης, της αποφασιστικής ενίσχυσης του εργατικού κινήματος. Χρειάζεται λοιπόν σήμερα να εξετάσουμε πιο διεισδυτικά την κατάσταση της εργατικής τάξης, να μελετήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις δυνατότητες που διαγράφονται να παρέμβουμε σε αυτήν επιδρώντας στη συνείδησή της, συμβάλλοντας στον ταξικό προσανατολισμό της, στο να αποκτηθεί αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή στην πάλη της, ανεβάζοντας το βαθμό της οργάνωσής της, δουλεύοντας καθημερινά για την ενότητά της ενάντια στο κεφάλαιο, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Οι ανταγωνισμοί φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου

Χρειάζεται ταυτόχρονα να παρακολουθούμε στενά τους σφοδρούς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τους λεγόμενους «εμπορικούς πολέμους», το μπαράζ των δασμών του ενός ιμπεριαλιστικού κέντρου σε βάρος του άλλου, το κυνήγι για πάμφθηνη εργατική δύναμη και τη μέγιστη κερδοφορία, συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης. Γιατί όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν αποτρέπουν, όπως μυθολογούν οι αστοί και τα επιτελεία τους, αλλά αντίθετα φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο οι εργάτες χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Είναι επίσης ανάγκη να μελετούμε συστηματικά την πορεία των καπιταλιστικών διακρατικών ενώσεων όπως η ΕΕ. Τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης η αστική τάξη σε κάθε χώρα αλλά κι η ίδια η ΕΕ επιτάχυναν την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που προέβλεπε μια σειρά αναβαθμισμένους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς για τον συντονισμό της αντεργατικής επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, και την καλύτερη θωράκιση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, σε βάρος των ανταγωνιστών του, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την όσο περνά από το χέρι τους καθυστέρηση εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών, προσωρινών συμμαχιών κι ομαδοποιήσεων, αποχωρήσεων τύπου Βrexit, ανακατατάξεων ισχύος, η ΕΕ προωθεί τη συζήτηση περί εμβάθυνσης της ίδιας και της Ευρωζώνης. Η γενίκευση της αντεργατικής επίθεσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ευρύτερα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων περικοπών μισθών συντάξεων, της διάλυσης των ΣΣΕ, του περιορισμού έως και κατάργησης της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, του απεργιακού δικαιώματος, επιβάλλει την ένταση της δράσης των κομμουνιστών, τη μελέτη και αξιοποίηση της σύγχρονης πείρας από τους εργάτες και τις εργάτριες. Μιας πείρας που αναδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ορισμένα αποσπασματικά αντεργατικά μέτρα αλλά για επεξεργασμένη στρατηγική του κεφαλαίου την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με την ενίσχυση της συντονισμένης ταξικής πάλης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Η μελέτη των κινήσεων του αντιπάλου δεν πρέπει να αφήσει απέξω τις εξελίξεις στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος σε κάθε χώρα στην οποία πρωτοστατούν οι δυνάμεις της νεόκοπης σοσιαλδημοκρατίας, εθνικιστικές δυνάμεις του λεγόμενου οικονομικού προστατευτισμού δίπλα στις άλλες παλιότερες αστικές δυνάμεις, ενώ ιδιαίτερη εξέταση χρειάζεται ο ρόλος των ρεφορμιστικών, των φιλεργοδοτικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το πώς θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά μιας και η ήττα τους είναι προϋπόθεση για την επικράτηση των ταξικών επαναστατικών δυνάμεων.

Αξιοποιούμε την πείρα μας, ισχυροποιούμε την παρέμβασή μας

Σήμερα κι από αυτό το βήμα μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των αγωνιστικών διεργασιών και σκιρτημάτων στις χώρες μας, να εντοπίσουμε τι χρειάζεται να βελτιώσουμε στη δική μας δουλειά για να βρεθούμε την επόμενη μέρα πιο ικανοί κι αποτελεσματικοί, με περισσότερες οργανώσεις σε χώρους δουλειάς, σε κάθε κλιμάκωση που θα μας φέρνει μπροστά σε όλο και πιο μεγάλες ευθύνες κι απαιτήσεις στην πάλη ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Στη συζήτηση σήμερα μπορούμε να ανταλλάξουμε σημαντική πείρα με τις ομιλίες μας, στοιχεία και υλικά για την κατάσταση του εργατικού κινήματος και της παρέμβασης των κομμουνιστών στην κάθε χώρα καθώς και με τη δυνατότητα που αξιοποιήσαμε φέτος καλύτερα μέσα από το διαδίκτυο. Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη συμμετοχή σας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ