Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα να αντιπαρατεθεί με αποφασιστικότητα στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή Συνάντηση

Ο Δ. Κουτσούμπας και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης και Σ. Ζαριανόπουλος
Ο Δ. Κουτσούμπας και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης και Σ. Ζαριανόπουλος
Στην καθοριστική σημασία που έχει η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οπως είπε, αυτό το καθήκον συνδέεται με την κατάκτηση της ικανότητας των ΚΚ να δυναμώνουν ιδεολογικά - πολιτικά, με επαναστατική στρατηγική, αλλά και οργανωτικά, ώστε να έχουν γερές βάσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κλάδους.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται ενιαία, τονίζοντας ότι ως συνέπειά τους διευρύνθηκαν οι γραμμές της εργατικής τάξης με νέα τμήματα από κατεστραμμένα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού.

Η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν θα φέρει επιστροφή κατακτήσεων των εργαζομένων

Αναφερόμενος στις προβλέψεις των αστικών επιτελείων για πέρασμα σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι «η εκτίμησή μας για την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη ακολουθήσει, είναι ότι αυτή θα είναι ασθενική και επισφαλής και βεβαίως δεν πρόκειται να εξαλείψει ή να απορροφήσει τη μεγάλη μάζα της ανεργίας», ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο σε ό,τι αφορά στις βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης που αποσπάστηκαν στον 20ό αιώνα». Οπως είπε, η ισχυροποίηση του μονοπωλιακού κεφαλαίου θα οδηγήσει σε «παραπέρα όξυνση της αντίθεσης κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας και στη βάση αυτή όξυνση του συνόλου των κοινωνικών αντιθέσεων».

«Από εδώ απορρέουν», πρόσθεσε, «η ανάγκη και οι δυνατότητες της πιο σχεδιασμένης δουλειάς των κομμουνιστών στις γραμμές της εργατικής τάξης και του κινήματός της, ώστε να δυναμώνει η ταξική πάλη, που ως κύριο περιεχόμενό της έχει την αντικαπιταλιστική γραμμή συσπείρωσης και συμμαχίας. Η δράση, ταυτόχρονα, των ΚΚ να συμβάλει, ώστε να δυναμώνει η πάλη για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με βάση το κριτήριο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, δηλαδή η αναγκαιότητα και προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης, της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ΠΑΜΕ και στην πορεία που ακολούθησε από το 1999 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε επίσης στα καθήκοντα που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ μέσα από το 20ό Συνέδριό του και συνδέονται με το περιεχόμενο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, το οποίο έχει οριστεί ως η «προετοιμασία και ανάπτυξη εργατικού κινήματος ικανού να αντιπαρατεθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικά και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στην ενιαία επεξεργασμένη στρατηγική του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής εξουσίας».

Βασικό στοιχείο η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Αναλύοντας αυτά τα καθήκοντα, σημείωσε ότι πρόκειται για «σχέδιο πάλης και συγκέντρωσης δυνάμεων με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, την ένταξη των επιμέρους διεκδικήσεων σε αυτό, που στηρίζεται πρώτα απ' όλα σε γερές Κομματικές Οργανώσεις στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας, και διαλεκτικά δημιουργεί προϋποθέσεις αυτές να πολλαπλασιαστούν».

Ως ζήτημα ξεχωριστής σημασίας, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό. Οπως είπε: «Είναι βασικό στοιχείο της πάλης μας και της δράσης των ταξικών συνδικάτων. Οι καμπάνιες της ΠΣΟ σε διεθνές επίπεδο και στην Ελλάδα των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, η αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς, η στήριξη των προσφύγων είναι σταθερά στον προσανατολισμό μας.

Καθημερινή πολιτική ιδεολογική δουλειά για την αφομοίωση της θέσης ότι το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να μπει κάτω από ξένη σημαία, τη σημαία της αστικής τάξης σε έναν ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά να παλέψει σε κάθε περίπτωση για την ανατροπή της εξουσίας των αστών, που όσο μένει, φέρνει τον πόλεμο και την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών».

Σε άλλο σημείο, ξεχώρισε ως κρίσιμο ζήτημα τη σχέση Κόμματος - κινήματος και την ιδεολογική - πολιτική διαπάλη μέσα στο κίνημα, που «έχει σημασία για την επίτευξη του στόχου της οργάνωσης σημαντικού μέρους της εργατικής τάξης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για την εμβάθυνση και διεύρυνση των δεσμών της με το Κόμμα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «είναι ώρα συγκέντρωσης δυνάμεων και πάλης με περιεχόμενο ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους (...)

Είναι ανάγκη σε κάθε χώρα να δυναμώσει η πάλη για να γίνουν τα ΚΚ μαζικά εργατικά κόμματα, οργανωτές και καθοδηγητές της πάλης των εκατομμυρίων καταπιεσμένων, για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά μόνο φτώχεια, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταστροφή και προσφυγιά, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ