Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
«Αγκάθι» στις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Εξέλιξη με ευρύτερες προεκτάσεις θα είναι η αγορά ρωσικών «S-400» στην οποία προχωρά η Τουρκία, αφενός για τη συνολικότερη «δυναμική» ανάπτυξης της συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας, αφετέρου για τις «τριβές» που διευρύνονται ανάμεσα στη Δύση και την Τουρκία.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, εγκαινίασε μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, με κάθε μεγαλοπρέπεια και όλο συμβολισμούς και τυμπανοκρουσίες, τον πρώτο τουρκικό σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (στο Ακουγιου της νότιας Τουρκίας), στου οποίου την κατασκευή αλλά και λειτουργία θα είναι επικεφαλής ο ρωσικός κολοσσός «Rosatom». Καθόλου τυχαία, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «έχουμε κάνει τη συμφωνία μας για τους "S-400". Το έχουμε "κλείσει" αυτό το κεφάλαιο. Αυτή η δουλειά τελείωσε», ενώ ο Πούτιν χαρακτήρισε την αγορά των «S-400» «προτεραιότητα για τη στρατιωτική συνεργασία» των δύο πλευρών.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι η συμφωνία προχωρά, αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας συνεχίζουν τις ενστάσεις και πιέσεις για την αναστολή της. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν τονίσει ότι θα είναι μεγάλο πρόβλημα το να αποκτήσει η Τουρκία ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα, που δεν θα είναι «συμβατό» με τα ΝΑΤΟικά συστήματα. Ταυτόχρονα, το αίτημα για αγορά αμερικανικών μαχητικών «F-35» δεν μπορεί να προχωρήσει, ενώ στις ΗΠΑ συζητιέται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, με το δεδομένο ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των «S-400», «Almaz-Antey Air», περιλαμβάνεται σε λίστα εταιρειών που στοχοποιούν οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία. Μάλιστα, την Τετάρτη, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτημα της ιστοσελίδας «hellas.journal», δήλωσε πως μια τουρκική αγορά «S-400» «θα ήταν επίσης ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι (σ.σ. μέλη του ΝΑΤΟ) στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ) μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, η απόκτηση των «S-400» είναι ενδεικτική για την επιμονή, με την οποία η τουρκική αστική τάξη αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της. Καθόλου τυχαία, οι Ρώσοι κατασκευαστές αποκαλούν το αντιπυραυλικό σύστημα «Φύλακα των Αιθέρων». Είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να πλήττει στόχους στον αέρα (αεροσκάφη, πυραύλους) σε ένα βεληνεκές μέχρι και 400 χιλιόμετρα. Τα ραντάρ του μπορούν να εντοπίσουν στόχους μέχρι και 600 χλμ. μακριά, ενώ οι πύραυλοι εδάφους - αέρος που περιλαμβάνει μπορούν να πλήξουν στόχους σε ύψος από 10 μέχρι και 27 χιλιόμετρα.

Σε αυτό το φόντο, η θερμή υποδοχή Πούτιν στην Αγκυρα (όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς) φούντωσε και στην αστική τουρκική αρθρογραφία εκτιμήσεις για τις συμμαχίες της Τουρκίας. Ενδεικτικό ήταν μεταξύ άλλων άρθρο της φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Το σχέδιο "στριμώξτε τη Ρωσία - σταματήστε την Τουρκία" θα καταστραφεί». Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι όσοι απειλούν τη Ρωσία απειλούν σήμερα και την Τουρκία, για να καταλήξει μεταξύ άλλων να εκτιμήσει ότι «Ρωσία και Τουρκία δεν είναι οι μόνες που στέκονται ενάντια στη Δύση. Οι ασιατικές δυνάμεις αναδύονται γοργά. Στενεύουν τον παγκόσμιο χάρτη για τη Δύση... Στην πραγματικότητα, ένας νέος κόσμος διαμορφώνεται: Η Δύση μπαίνει σε παύση, γίνεται επιθετική. Η Ανατολή αναδύεται, κερδίζει δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ