Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το εργατικό «ατύχημα» στο επίκεντρο περιοδείας του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στο νοσοκομείο
Από την περιοδεία στο νοσοκομείο
Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με αφορμή και το σοβαρό εργατικό «ατύχημα», που έγινε πριν από λίγες μέρες, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος. Επισκέφτηκε την εργαζόμενη που έπαθε το «ατύχημα», της παρέδωσε την Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή (για την υγιεινή και την ασφάλεια στο νοσοκομείο) και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το χώρο των πλυντηρίων, όπου συνέβη το «ατύχημα» και είχε συζήτηση με τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι το «ατύχημα» με τραυματία εργαζόμενη στο χώρο των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων έγινε, σύμφωνα με μαρτυρίες, την ώρα που κρατούσε ένα σεντόνι για να βγει από το στεγνωτήριο. Τότε το μηχάνημα ξαφνικά άλλαξε φορά, τραβώντας μέσα το σεντόνι και μαζί το χέρι της εργαζόμενης. Οι συναδέλφισσές της σταμάτησαν τη λειτουργία του μηχανήματος, αλλά μέχρι να γίνει ο απεγκλωβισμός πέρασε αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα το χέρι της να έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εγχείρηση. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενες στο χώρο των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι παμπάλαιο, έχει ηλικία 22 χρόνων και λειτουργεί 10 - 12 ώρες ημερησίως, με αποτέλεσμα να είναι προβληματικό. Το γεγονός αυτό είχε αναφερθεί πολλές φορές στις εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για την αναγκαία αντικατάστασή του.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισήμαναν ότι το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων είναι πρωτίστως πολιτικό, έχει σχέση με την πολιτική που ακολουθεί και στον τομέα αυτό η εκάστοτε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ετσι, μπροστά στο να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, να προχωρήσουν οι «αξιολογήσεις» προκειμένου να ενισχυθούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και τη ζωή τους, αφού αυτά αποτελούν κόστος.

Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι και μετά το «ατύχημα» συνεχίζουν οι εργαζόμενες να μην έχουν ατομικά μέσα προστασίας, σημείωσαν ότι για τα απαρχαιωμένα μηχανήματα, τις ελλείψεις σε προσωπικό, την εντατικοποίηση της εργασίας, την παντελή έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας ευθύνη έχουν οι διοικήσεις του νοσοκομείου, η 5η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση - τόνισαν - δεν χωράει κανένας συμβιβασμός, ανοχή και αναμονή. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη. Και επειδή αυτό που επικρατεί στα νοσοκομεία δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά, αφορά όλο το λαό, την κάθε οικογένεια, το μαζικό κίνημα, σε συμμαχία πρέπει να δρομολογήσουν γενικότερες αλλαγές για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου αναδείχθηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό και η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά της διοίκησης που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας στο νοσοκομείο, αλλά και όλα τα αναγκαία και απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ