Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Απομάκρυνση στρατιωτικού υλικού από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Ως μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν, στο φόντο και της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία, μεταδιδόταν χτες το γεγονός ότι, όπως ανακοινώθηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς και συγκεκριμένα από την επίσημη ιστοσελίδα της αεροπορικής βάσης τους στο Ιντσιρλίκ (http://www.incirlik.af.mil), στις 28 Μάρτη απομακρύνθηκε αεροπορικώς από τη βάση ένα γιγαντιαίο μεταφερόμενο «καταφύγιο» όγκου 78.000 λιβρών.

Από την ανακοίνωση φαίνεται ότι από το Ιντσιρλίκ απομακρύνονται συνολικά 3 τέτοιες κατασκευές που χρησιμοποιούνταν εκεί ως οπλοστάσια. «Καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις μάχης διεξάγονται από άλλες τοποθεσίες, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τέτοιες εγκαταστάσεις στο Ιντσιρλίκ», αναφέρεται παρακάτω στην ανακοίνωση, την ώρα που μια «ανάσα» από τη βάση στη Βόρεια Συρία βρίσκονται και επιχειρούν αμερικανικές δυνάμεις (π.χ. προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ που περιπολούν στην πόλη Μανμπίτζ και τη γύρω περιοχή).

Σημειωτέον, μια σειρά πληροφορίες που διαχέονται το τελευταίο διάστημα, με βάση και την αμερικανο-τουρκική κόντρα και τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή, αναφέρουν ότι δραστηριότητες της βάσης σχεδιάζεται να μεταφερθούν σε άλλες βάσεις όπως στην Ιορδανία ή στην Ελλάδα (π.χ. στη Σούδα).

Εξάλλου, πολυσέλιδη αναφορά που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 23 Μάρτη, από εξουσιοδοτημένους «αναλυτές» για θέματα Μέσης Ανατολής, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε στην Ελλάδα ο «Ριζοσπάστης», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε κάποιο σημείο, ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση ήταν περίπου 2.500 προσωπικό (προηγουμένως, η κανονική ανάπτυξη ήταν περίπου 1.500)», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «ο αμερικανικός στρατός έχει μειώσει δραματικά τις πολεμικές επιχειρήσεις από το Ιντσιρλίκ λόγω των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας».

Η έκθεση συνέχιζε: «Οι επιπτώσεις από τη φαινομενική χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τους σχεδιαστές της απόπειρας πραξικοπήματος (σ.σ. κατά του Ερντογάν) τον Ιούλη του 2016 διαταράσσουν προσωρινά τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της Τουρκίας και την ασφάλεια και χρησιμότητα της τουρκικής επικράτειας για εγκατάσταση μέσων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 πυρηνικών βομβών, που όπως αναφέρονται, βρίσκονται σήμερα στο Ιντσιρλίκ».

Παρακάτω στην έκθεση του Κογκρέσου, και σε ένα θέμα που γεννά εύλογες ανησυχίες για τις βλέψεις τους για την Ελλάδα, δεδομένης και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης και άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων να εμπλακούν ακόμα βαθύτερα σε τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, σημειώνεται: «Ορισμένοι παρατηρητές έχουν ταχθεί υπέρ της διερεύνησης εναλλακτικών τοποθετήσεων της βάσης στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ με πρότερη προειδοποίηση τριών ημερών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ