Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε» (!), επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας τους στόχους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και το ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα

Eurokinissi

Την ελληνική εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχέδια, που συνδέονται άμεσα με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, και ταυτόχρονα το ρόλο του «μεντεσέ» που παίζει η Ελλάδα στο σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να εμποδίσουν την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας, επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συγκαλύπτοντας παράλληλα τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν για το λαό.

Οπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη στον «Alpha», «η Τουρκία βρίσκεται σε μία φάση όπου καλείται να επιλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Απ' ό,τι βλέπετε, υπάρχει μία έντονη κλιμάκωση των σχέσεών της και με την ΕΕ και με τις ΗΠΑ, οι οποίες προέβησαν σε αντιδράσεις (...) Αρα, λοιπόν, το ζήτημα της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που έχει να κάνει με τις στρατηγικές στοχεύσεις της Αγκυρας συνολικά. Και γι' αυτόν το λόγο, ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση, να πέσουν οι τόνοι, να μειωθεί η ένταση, είναι μία συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους και της ΕΕ και των ΗΠΑ, στην οποία προφανώς πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα, για την εξομάλυνση των σχέσεων».

Σ' αυτό το πνεύμα, σημειώνοντας ότι «η δική μας στάση, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, πάντα αφήνει περιθώρια συζήτησης και διαλόγου», αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Π. Καμμένου, λέγοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, να πέσουν οι τόνοι, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διάφορα διμερή και διεθνή ζητήματα». Για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει «τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις», καθώς «δεν έχουμε τη δυνατότητα, αυτήν τη στιγμή, να κάνουμε κάτι περισσότερο».

Παραπέμποντας στο ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στη γραμμή του εφησυχασμού του λαού, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε». Σε ό,τι αφορά τέλος το Σκοπιανό, προανήγγειλε την υπογραφή «νομικά δεσμευτικών κειμένων, δηλαδή συνθηκών», εφόσον υπάρξει λύση με την ΠΓΔΜ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ να ακολουθήσουν χρονικά την όποια συμφωνία.

Εμπλοκή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Την ίδια περίπου ώρα, από την Ικαρία όπου βρέθηκε χτες για να παρακολουθήσει στρατιωτική άσκηση, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος ανακοίνωνε ότι «εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους, και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Εβρο».

Δίνοντας το στίγμα της επικίνδυνης ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή, ο Π. Καμμένος είπε σε ομιλία του ότι «οι ημέρες που έρχονται για την πατρίδα μας είναι πολύ σημαντικές. Μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνα της πατρίδας μας επεκτείνεται στα όρια της Οικονομικής Ζώνης, επεκτείνεται δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σ' αυτούς τους σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης απέδωσε και τους νέους εξοπλισμούς που συζητήθηκαν τις προάλλες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κόστους πάνω από 1 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι η αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στην περιοχή «σημαίνει αναδιοργάνωση, σημαίνει περισσότερα μέσα, τα οποία παρά την κρίση θα καταφέρουμε να τα έχουμε».

Κατά τ' άλλα, ανεβάζοντας ξανά τη ρητορική απέναντι στην Τουρκία, προσπάθησε να εκμαιεύσει εθνική συναίνεση στους στόχους και στα σχέδια του κεφαλαίου, σημειώνοντας: «Αν έχουν τα κότσια, ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αυτό που έχουμε ως φυλακτό είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις μας. Οι Ελληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ