Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
«Κενά» για την προέλευση του δηλητηρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο Γκάρι Αϊτκενχεντ, επικεφαλής του βρετανικού στρατιωτικού εργαστηρίου χημικών όπλων στο Πόρτον Ντάουν, παραδέχτηκε χτες βράδυ ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι φτιάχτηκε στη Ρωσία η νευροτοξική ουσία που δηλητηρίασε τον πρώην διπλό πράκτορα Σ. Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια.

«Κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok και ότι ήταν στρατιωτικής προέλευσης νευροτοξικός παράγοντας», δήλωσε στο «Sky News», προσθέτοντας: «Δεν έχουμε εντοπίσει την ακριβή πηγή, αλλά χορηγήσαμε τις επιστημονικές πληροφορίες στην κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια άλλες πηγές για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε».

Αργότερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν από την Αγκυρα απαίτησε «εξονυχιστικό έλεγχο» για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σ. Σκριπάλ, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ολεγκ Σιρομολότοφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να διακόψει τη συνεργασία με την ΕΕ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας. «Επηρεάζει αναμφίβολα το κλίμα, αλλά κανένας δεν πρόκειται να διακόψει ακόμη τη συνεργασία. Η συνεργασία συνεχίζεται στη Συρία, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τη Συρία μέσω των στρατιωτικών διαύλων. Αλλά το κλίμα γίνεται όλο και πιο σύνθετο», είπε.

Στο μεταξύ, έρευνα της ρωσικής εφημερίδας «Novaya Gazeta» υποστήριξε πως η δηλητηριώδης ουσία, που φέρεται πως χρησιμοποιήθηκε κατά του Σ. Σκριπάλ και της κόρης του, «είχε πουληθεί και περιφερόταν ανά τον κόσμο» από τη δεκαετία του 1990. Επικαλέστηκε μάλιστα δικαστικά έγγραφα από ποινική υπόθεση, που αφορούσε τη δολοφονία, το 1995, του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Ιβάν Κιβελίδη και της γραμματέα του. Ενα από τα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση ήταν ο Ρώσος χημικός Λεονίντ Ρινκ, ο οποίος «δίνει συνεντεύξεις στα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην παρασκευή των δηλητηριωδών ουσιών του συστήματος Novichok», προσθέτοντας ότι «τους Σκριπάλ θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν οι ίδιοι οι Βρετανοί». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν σχολίασε το δημοσίευμα της «Novaya Gazeta», τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει «καμία εφημερίδα ως πρώτη πηγή και ιδιαίτερα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ