Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους δρόμους του αγώνα για καλύτερα σχολεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε Κεντάκι και Οκλαχόμα συνέχισαν και χτες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις τους, διεκδικώντας αύξηση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών δαπανών για τα δημόσια σχολεία, αξιοπρεπείς μισθούς, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών.

Το βράδυ της Δευτέρας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας των πολιτειών τους, δείχνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, έχοντας στο πλάι τους μέρος των γονιών και των μαθητών. Στο Κεντάκι, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τοπικό κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο τροποποίησης των όρων συνταξιοδότησής τους και με αίτημα τη χρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου.

Στην Οκλαχόμα, όπου πολλοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι έχουν πιάσει και δεύτερη δουλειά για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα ως σερβιτόροι σε εστιατόρια, ως οδηγοί σε σχολικά λεωφορεία, η αύξηση των ετήσιων αποδοχών κατά 6.000 δολάρια που προσφέρει η πολιτειακή κυβέρνηση κρίνεται ανεπαρκής, διεκδικώντας αύξηση άνω των 10.000 δολαρίων.

Και στις δύο πολιτείες, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αναγνώρισαν ότι βγήκαν στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης μετά την επιτυχή έκβαση της απεργίας, διάρκειας εννιά ημερών, που πραγματοποίησαν στις αρχές του περασμένου μήνα σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της πολιτείας της Δυτικής Βιρτζίνια, που ξεσηκώθηκαν μην αντέχοντας άλλο τη φτωχοποίηση και την καταρράκωση του δημόσιου σχολείου. Μετά από εννιά μέρες, οι εκπαιδευτικοί απεργοί στη Δ. Βιρτζίνια πήραν μισθολογικές αυξήσεις 5% αντί 1%, που είχε προσφέρει αρχικά η πολιτειακή κυβέρνηση, ενώ μειώθηκαν οι αρχικά αυξημένες συνταξιοδοτικές εισφορές τους.

Σε απεργιακό αναβρασμό βρίσκονται αυτές τις μέρες και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην πολιτεία της Αριζόνα, που επίσης διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και αξιοπρεπείς μισθούς.

Ας σημειωθεί πως από την καπιταλιστική κρίση του 2008, οι ομοσπονδιακές δαπάνες για τα δημόσια σχολεία ανέρχονται σε λιγότερο από 8,5% κατά μέσο όρο και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται κατά 45% από κονδύλια της πολιτειακής κυβέρνησης και κατά 45% από τις τοπικές αρχές σε επίπεδο πόλης, κομητείας κ.λπ.

  • Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χτες πως η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ονδούρα και σε άλλες χώρες «κινδυνεύει», εκτός εάν οι χώρες αυτές σταματήσουν ένα «καραβάνι» περίπου 1.200 οικονομικών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ