Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στις 27 Απρίλη η Σύνοδος Βορρά - Νότου

Κινητικότητα σε πολλά ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, που συναντήθηκαν χτες σε μεθοριακό χωριό της Β. Κορέας
Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, που συναντήθηκαν χτες σε μεθοριακό χωριό της Β. Κορέας
ΣΕΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, που όπως ανακοινώθηκε χτες θα γίνει στις 27 Απρίλη. Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων και ενώ εντείνονται οι διεργασίες σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά επιτελεία, καθώς ενδεχόμενες συνομιλίες για τη «διευθέτηση» του κορεατικού ζητήματος θα αναζωπυρώσει ευρύτερα τόσο γεωπολιτικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς, όσο και προσπάθειες συμβιβασμών, με συνέπειες για όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού και όχι μόνο.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Τσο Μιγιούνγκ - γκιόν, μέλος της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη χτεσινή συνάντηση, δήλωσε ότι έγινε «επαρκής ανταλλαγή απόψεων» για την ατζέντα της Συνόδου και «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ετοιμαστούν με τρόπο που θα επιτρέψει ειλικρινείς και εγκάρδιες συζητήσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα συνεχιστούν συζητήσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας, εστιάζοντας σε θέματα γύρω από την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, τη σταθεροποίηση της ειρήνης και την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο», τομείς άλλωστε που - όπως διευκρίνισε και ο Τσο - θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο Κορυφής.

Από τη μεριά της Βόρειας Κορέας, ο Ρι Σον Γκβον, επικεφαλής της κρατικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις διακορεατικές σχέσεις, χαιρέτισε τον προγραμματισμό της Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι αυτή «παρέχει τεράστιες προσδοκίες και νέα ελπίδα για ολόκληρο το έθνος, που επιθυμεί ειρήνη για την Κορεατική Χερσόνησο». Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», εκτίμησε ότι τις τελευταίες 80 μέρες σημειώθηκαν «ιστορικά γεγονότα άνευ προηγουμένου», αναφερόμενος και στις επαφές που έγιναν στο περιθώριο των Χειμερινών Αγώνων στη Νότια Κορέα.

Η όξυνση των διεργασιών γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο - που είναι σίγουρο ότι δεν επηρεάζονται ούτε και αφορούν μόνο τις «ισορροπίες» σε αυτήν - αποτυπώνεται και στις συναντήσεις που συνεχίζονται σε μια σειρά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Συναντήσεις που σχετίζονται φυσικά και με την πιθανή Σύνοδο ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, μέχρι τα τέλη Μάη.

Πυρετώδεις σχεδιασμοί

Πάντως, οι εξελίξεις στη Χερσόνησο αναμένεται να απασχολήσουν και την επίσκεψη που θα κάνει τις επόμενες βδομάδες στην Ουάσιγκτον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Να σημειωθεί ότι η στάση της Ιαπωνίας είναι ενδεικτική του πόσο θα περιπλακούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, με μοχλό τις εξελίξεις στη Χερσόνησο. Μετά τις ανησυχίες που ο Αμπε εξέφρασε στο κοινοβούλιο σχετικά με το αν το περιεχόμενο της συνάντησης Κιμ - Τραμπ θα είναι αυτό που ουσιαστικά εξυπηρετεί και την «εθνική ασφάλεια» της Ιαπωνίας, η ιαπωνική εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν» μετέδωσε χτες στην ιστοσελίδα της ότι το Τόκιο είχε συντάξει σχέδιο σύγκλησης μιας Συνόδου Αμπε - Κιμ, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει στη διασφάλιση πρωταγωνιστικού ρόλου στις όποιες εξελίξεις, μεταξύ άλλων και στις μπίζνες που θα «ανοίξουν». Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται από τη Βόρεια Κορέα η μόνη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της, η Ιαπωνία θεωρείται το μόνο έθνος που μπορεί να της παράσχει οικονομική στήριξη» και συμπληρώνεται ότι το Τόκιο εξετάζει ήδη την παροχή 20 έως 50 δισ. δολαρίων στην Πιονγιάνγκ ως «οικονομική αρωγή», από τη στιγμή που εξομαλυνθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Η ίδια εφημερίδα επικαλούνταν κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία αρχές Ιούνη δεν αποκλείεται να γίνει τελικά μια συνάντηση Αμπε - Κιμ.

Στο μεταξύ, στη Σεούλ βρέθηκε χτες ο κρατικός σύμβουλος της Κίνας, Γιανγκ Ζιετσί, συζητώντας με τη νοτιοκορεατική ηγεσία τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ, στο πρώτο ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τέλος, αμέτοχη δεν μένει ούτε η Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε χτες ότι «η Ρωσία δραστηριοποιείται με στόχο την ενδυνάμωση των θετικών τάσεων σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και γύρω από αυτήν. Ιδιαίτερα εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τη διοργάνωση μια σειράς συναντήσεων με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων χωρών, που θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα πολύ σύντομα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ