Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ισραηλινές απειλές ενόψει κινητοποιήσεων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Απειλές για τη χρήση αληθινών πυρών κατά Παλαιστινίων αμάχων που θα «τολμήσουν» να πλησιάσουν το φράκτη των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εξαπέλυσε χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γκάντι Αϊσενκοτ. Ως αφορμή χρησιμοποίησε τα σχέδια για τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων που ετοιμάζει η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» από την ερχόμενη Παρασκευή, με αφορμή την παλαιστινιακή «Μέρα Γης» και για τις επόμενες έξι βδομάδες, ενόψει της 70ής επετείου στις 15 Μάη από τη «Μέρα της Νάκμπα», δηλαδή τη «Μέρα Καταστροφής» των Παλαιστινίων που επήλθε με τον πόλεμο του 1948 και οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ, με τίμημα το θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων και τον ξεριζωμό πολλών εκατοντάδων χιλιάδων άλλων από τις εστίες τους.

Ο στρατηγός Αϊσενκοτ μίλησε για ανάπτυξη στα σύνορα 100 Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών με εντολή να ανοίξουν πυρ για να αποτρέψουν μαζικές «παραβιάσεις» των συνόρων, καταστροφές στο φράκτη ή άλλα «βίαια επεισόδια». Πρόσθεσε πως η χώρα του, 70 χρόνια από την ίδρυσή της, είναι «αήττητη» και πως το 2018 υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για σύρραξη από το 2015. Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες στην περιοχή που ωθούν προς μία σύγκρουση, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που εξαρτώνται από μας». Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως για το Ισραήλ ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το Ιράν, «που επιχειρεί και διά αντιπροσώπων και ανεξάρτητα».

Νωρίτερα το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας, Ισμαήλ Ραντουάν, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να αφήσουν τις απειλές και να μην χτυπήσουν διαδηλωτές, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να κάνουν την ανοησία να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των Παλαιστινίων».

Σαν να μην έφταναν αυτές οι εξελίξεις, χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα επιβάλουν καθεστώς αποκλεισμού όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας (που το πραγματοποιούν από το 2007) αλλά και στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από αύριο έως τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, 7 Απρίλη, με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα. Θα κάνουν ελάχιστες εξαιρέσεις, για λόγους έκτακτης μεταφοράς ασθενών και διελεύσεων Παλαιστινίων εργατών που απασχολούνται από Ισραηλινούς εργοδότες.

Ταυτόχρονα, παλαιστινιακές εφημερίδες αποκάλυψαν χτες σχέδια ακραίων Ορθόδοξων Εβραίων να επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες, κατά τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα, βίαιη είσοδο στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ. Τέλος, χτες, η παλαιστινιακή εφημερίδα «Al-Quds» υποστήριξε πως τον τελευταίο καιρό αξιωματούχοι σε Γερμανία και Γαλλία καταβάλλουν έντονες προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση των βασικών σχέσεων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ