Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Την Παρασκευή, στη Βιέννη, με νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, παίζεται το νέο επεισόδιο στην προσπάθεια Αθήνας και Σκοπίων για μια συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ώστε να ανοίξει δρόμος για την ένταξη της χώρας, όπως και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, σε κόντρα με τους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Προηγήθηκε η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, όπως και αυτές του Ν. Κοτζιά με άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Μάρτη, στα Σκόπια, από τις οποίες προκύπτει μια «αίσθηση» στα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και του διπλωματικού σώματος ότι κάθε πλευρά διατηρεί τις απόψεις της, ότι η κατάληξη μιας συμφωνίας δε θα είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν ακόμα «ελπίδες».

Και πώς αλλιώς, εφόσον πυξίδα και των δύο πλευρών είναι η υλοποίηση σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για την περιοχή, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, την Παρασκευή: «Χρειαζόμαστε την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας πως η όποια «λύση» αποτελεί μέρος των επικίνδυνων σχεδίων για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων, επομένως δεν εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παραπέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. «Σε ένα συμβιβασμό - και αυτό αφορά και την Ελλάδα που θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό - δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Ν. Ντιμιτρόφ, από την πλευρά του, απαντώντας σε ερωτήσεις, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αντίθετος στην αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτό, όπως επίσης ήταν αντίθετος σε αμετάφραστη σύνθετη ονομασία τύπου «Γκόρνα Ματσεντόνια» («Ανω Μακεδονία») που δείχνει να προκρίνουν οι δύο πλευρές ως «λύση» για το όνομα.

Και οι δύο ΥΠΕΞ, πάντως, μίλησαν για «βήματα» που έγιναν στη συνάντησή τους, παραπέμποντας στη συνέχιση των τέτοιων συνομιλιών αυτήν τη βδομάδα.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, επανέλαβε ότι «αναζητούμε, ιδιαίτερα με την ΠΓΔΜ, έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά», ενώ λίγο μετά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου των Σκοπίων, της ευχήθηκε «σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της "Gorna Macedonia", ή εν πάση περιπτώσει με όποιο άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ