Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωρά η πώληση ΔΕΣΦΑ και λιγνιτικών μονάδων

Ενώ μπαίνει σε εφαρμογή το «κυνηγητό» της ΔΕΗ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να «ανοίξουν» από το ΤΑΙΠΕΔ οι οικονομικές προσφορές που κατέθεσαν οι δύο κοινοπραξίες για την εξαγορά ποσοστού 66% του ΔΕΣΦΑ, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονο παρασκήνιο σχετικά με το ποιος από τους δύο «μνηστήρες» θα επικρατήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρκείς αναβολές για τη λήξη του πρώτου τυπικού μέρους του διαγωνισμού.

Τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν οι κοινοπραξίες που συνέστησαν η ιταλική «Snam», η βελγική «Fluxys» και η ισπανική «Enagas» και η ρουμανική «Transgaz» με την επίσης ισπανική «Reganosa», επενδυτικό σχήμα στο οποίο πρόσφατα εισήλθε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι με το άνοιγμα των προσφορών θα υπάρξει γρήγορη εξέλιξη των υπόλοιπων βημάτων, ένδειξη της «βιασύνης» να κλείσει γρήγορα μία ακόμη ιδιωτικοποίηση, ενώ όλο το βάρος από πλευράς κυβέρνησης πέφτει στην απόσπαση όσο το δυνατόν υψηλότερου τιμήματος, που θα την βοηθήσει στην προπαγανδιστική διαχείριση του ζητήματος. Να σημειώσουμε ότι εάν οι δύο προσφορές έχουν διαφορά μικρότερη του 15% τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να προκηρύξει και δεύτερο γύρο.

Πώληση λιγνιτικών μονάδων και «πιέσεις» προς οφειλέτες

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε επίσης χτες ο Γ. Σταθάκης, η επεξεργασία του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, πάντα «σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) και βέβαια με τη ΔEΗ, που είναι ο υπεύθυνος υλοποίησης». Πρόσθεσε ότι «ως το τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Εξάλλου, σε φάση υλοποίησης μπαίνει μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχουν καταρτίσει η ΔΕΗ και η εταιρεία «διαχείρισης» ληξιπρόθεσμων, «Fina City Corporation», για την είσπραξη οφειλών από περίπου 120.000 πελάτες της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και μικροοφειλέτες έως 2.000 ευρώ, δηλαδή λαϊκά νοικοκυριά και μικρομαγαζάτορες στην πλειοψηφία τους. Το σχέδιο προβλέπει την αναζήτηση διακανονισμού με τους οφειλέτες και ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα δόσεων και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν θα προωθείται η δικαστική διεκδίκηση και φυσικά η διακοπή ηλεκτροδότησης για τους ενεργούς πελάτες της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ