Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία της απεργίας της Πέμπτης

Συνδικαλιστές του κλάδου μιλούν στον «Ριζοσπάστη»

Στην τελική ευθεία για την απεργία, που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για την Πέμπτη 29 του Μάρτη, βρίσκονται τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι του κλάδου, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 5 μ.μ., στην Ομόνοια.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Τρικάλων, Αρτας - Πρέβεζας καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε ΕΒΓΑ, «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας και Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», ΦΑΓΕ σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα», «Ροδόπη» (Ξάνθη) και στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος»).

Σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία καλεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας.

Μπροστά σε αυτήν τη σημαντική μάχη, συνδικαλιστές του κλάδου μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για την προετοιμασία της, για την αναγκαιότητα της πάλης για τις Συμβάσεις, για την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και για το ρόλο των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Ο αγώνας για την κλαδική Σύμβαση άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα μέσα σε κάθε επιχείρηση

Τα βήματα μέσα από τα οποία οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» τη συμμετοχή του στην απεργία και την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν την επιτυχία της, περιγράφει ο αντιπρόεδρός του, Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας" συνεδρίασε μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας και αποφάσισε πλειοψηφικά (4-3) τη συμμετοχή του στην κλαδική απεργία. Από την πρώτη στιγμή, η εργοδοσία σε συνεργασία με τη μειοψηφία του σωματείου, άρχισαν να δουλεύουν για την υπονόμευσή της. Την επόμενη μέρα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συναντήθηκαν σε χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας ο πρόεδρος του σωματείου της "Coca - Cola" με τη μειοψηφία του σωματείου της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας" Αθήνας, προκειμένου να συντονίσουν την απεργοσπαστική τους δράση. Δεν είναι τυχαίο πως η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου της "Coca- Cola" χρησιμοποίησε ακριβώς τα ίδια "επιχειρήματα" με τη μειοψηφία του σωματείου μας, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αρνητική απόφαση που πήραν».

Από τη Γενική Συνέλευση στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Από τη Γενική Συνέλευση στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το Σωματείο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. «Η μαζικότατη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 19/3 στην Αθήνα, αλλά και η επίσκεψη του Σωματείου μας στο εργοστάσιο του νερού "Ιόλη" στη Λαμία στις 14/3, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί είναι μέλη μας, προσφέρθηκαν προκειμένου να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα οι εργαζόμενοι για τον βρώμικο ρόλο των εργοδοτικών συνδικαλιστών, τα "επιχειρήματα" των οποίων δεν πείθουν κανέναν εργαζόμενο. Μίλησαν για "κομματική απεργία" επειδή την ανήγγειλε ο "Ριζοσπάστης", για απεργία που δεν έχει σχέση με τη Σύμβαση, αλλά "πολιτικά κίνητρα", για μαξιμαλιστικά αιτήματα της Σύμβασης που παλεύει η Ομοσπονδία. Είπαν πως δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάει η Ομοσπονδία την υπογραφή αυτής της Σύμβασης, επιβεβαιώνοντας πως "ρεαλισμός" για αυτούς είναι η αθλιότητα των 586 ευρώ και των 511 ευρώ και η υποταγή στον ΣΕΒ.

Αναδείξαμε την απόλυτη αναγκαιότητα σήμερα να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση και το γεγονός ότι ο αγώνας της Ομοσπονδίας είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα που δίνουμε για υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις όπως την προηγούμενη διετία, αλλά και διατήρηση όλων των μέχρι σήμερα κεκτημένων μας. Αυτό είναι κάτι που κατανοούν οι εργαζόμενοι, καθώς ακούν τα ίδια τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας να λένε με προβληματισμό πως "πληρώνουν 2 φορές τον μέσο μισθό του κλάδου" και αντιλαμβάνονται πως αν δεν υπογραφεί η κλαδική Σύμβαση, δεν θα υπάρχουν στο μέλλον επιχειρησιακές Συμβάσεις με τα επίπεδα μισθών που υπογράφαμε τα προηγούμενα χρόνια και παλεύουμε να υπογράψουμε και σήμερα. Επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου είναι να κατεβάσει τον μέσο μισθό όσο το δυνατόν πιο κοντά στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.

Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, καθώς η διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικών επιχειρησιακών ΣΣΕ ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η προσπάθεια που γίνεται στην ΕΒΓΑ, οδηγεί με μεγαλύτερες αξιώσεις στην υπογραφή κλαδικής Σύμβασης. Ο αγώνας στην επιχείρηση πρέπει να τροφοδοτεί τον κλάδο και ο κλάδος τον αγώνα στην επιχείρηση!».

Τέλος, ο συνδικαλιστής τονίζει πως «δικαίως ανησυχούν η εργοδοσία και τα τσιράκια της, καθώς θα εργαστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να έχει η απεργία τη μέγιστη δυνατή επιτυχία και στην Αθήνα αλλά και στη Λαμία, όπως συνέβη και με την προηγούμενη, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας" πρωτοστάτησαν για την επιτυχία της, περιφρουρώντας τις πύλες των εγκαταστάσεων στον Κηφισό».

Κόντρα στο «μαύρο μέτωπο» της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της

Στο «μαύρο μέτωπο» της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της ενάντια στην υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, αναφέρεται ο Κωνσταντίνος Μίαρης, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και της Διοίκησης του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων της «3Ε», εκλεγμένος με τον συνδυασμό της «Αγωνιστικής Ενότητας».

«Οι ταξικές δυνάμεις στο εργοστάσιο της "3Ε" στο Σχηματάρι και στην Αθήνα δίνουν μία μεγάλη μάχη ενάντια στην εργοδοσία για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας», υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής και συνοψίζει τις συνέπειες της κατάργησης των Συμβάσεων: «Μεγάλος αριθμός εργαζομένων ένιωσε στο πετσί του τι σημαίνει κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, όταν η εργοδοσία μείωσε τους μισθούς των νεοπροσλαμβανόμενων, των συμβασιούχων και των εποχικών εργαζομένων έως και 40%. Η εντατικοποίηση της δουλειάς συχνά χτυπάει ''κόκκινο'', με εξοντωτικά 12ωρα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων. Παράλληλα, αυξάνεται διαρκώς η εργολαβική εργασία και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από τα "δουλεμπορικά" γραφεία. Η επίθεση συνεχίζεται και στους μόνιμους εργαζόμενους, με το πάγωμα των 3ετιών, μείωση του νυκτερινού επιδόματος κατά 4% και έπεται συνέχεια».

«Σ' αυτή την επίθεση της εργοδοσίας, θλιβερός είναι ο ρόλος της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου που συμφώνησε και προσυπέγραψε τις επιλογές της εταιρείας», επισημαίνει και εξηγεί: «Ανέχεται χωρίς καμία αντίδραση την εντατικοποίηση, τον αυταρχισμό και τις απολύσεις. Απορρίπτει τις προτάσεις του ταξικού συνδυασμού για κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοτική επίθεση. Σκορπίζει τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους με ιδεολογήματα του τύπου ''δεν γίνεται τίποτα'' ή ''έξω είναι χειρότερα'', που είναι καταστροφικές λογικές για τη ζωή μας. Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας για 24ωρη απεργία βάζει για άλλη μια φορά πλάτη στην εργοδοσία και αρνείται να πάρει μέρος με ψευτοδικαιολογίες πως "την κάνει μόνο το ΠΑΜΕ''».

Στο φόντο αυτό, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με περιοδείες και εξορμήσεις «παρεμβαίνουμε, συζητάμε και συσπειρώνουμε τους εργαζόμενους σε ταξική κατεύθυνση παρ' όλη την τρομοκρατία. Η αποδοχή και το κύρος των ταξικών δυνάμεων ανεβαίνουν μέρα τη μέρα. Σπάμε το φόβο και την ηττοπάθεια. Την απάντηση θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις 29 Μαρτίου», καταλήγει.

Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους του ομίλου και του κλάδου

Για την προσπάθεια να αγκαλιάσει η μάχη για τις Συμβάσεις ακόμα περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου, μιλά ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο «Νηρέα» νομού Ευβοίας.

«Το Σωματείο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων έχει ήδη καταθέσει σχέδιο Σύμβασης στην εργοδοσία και έχει σχεδιάσει πρόγραμμα δράσης για τη διεκδίκησή του. Η προσπάθεια αυτή παλεύουμε να συνεχιστεί παράλληλα και με τη μάχη για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ», επισημαίνει.

Οπως εξηγεί, ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινή δράση των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο και όλο τον κλάδο: «Το σωματείο σε αυτήν την κατεύθυνση απευθύνθηκε καταρχάς στα υπόλοιπα σωματεία που δρουν στον όμιλο για συντονισμό της δράσης. Στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας σωματείου σε περιοχή που δεν υπήρχε. Με το κείμενο του σχεδίου ΣΣΕ, απευθύνθηκε και σε εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων του κλάδου για να βοηθήσει στην οργάνωσή τους, αξιοποιώντας την ύπαρξη κλαδικού συνδικάτου γι' αυτόν το σκοπό, προτρέποντας και τα μέλη του να ενδυναμώσουν και την κλαδική οργάνωση. Ετσι παλεύουμε να ξεπεραστεί και το εμπόδιο που δημιουργεί στην οργάνωση των εργαζομένων, η ανάθεση μέρους της παραγωγής σε μικρότερες εταιρείες». Το Σωματείο ασχολείται, επίσης, με τα προβλήματα εργαζομένων που δουλεύουν με μπλοκάκι και διεκδικεί «την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό, για να ενταχθούν και εκείνοι στη μάχη για τις Συμβάσεις».

Συνοψίζει, τέλος, τα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει το Σωματείο: «Το επόμενο διάστημα θα παρέμβουμε σε παραγωγικές μονάδες σε όλη τη χώρα, για να συμβάλουμε στην αύξηση του βαθμού οργάνωσης σε ολόκληρο τον κλάδο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της μάχης. Η απεργία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σταθμό σε αυτήν τη μάχη και βήμα για κλιμάκωση. Ταυτόχρονα, όλη αυτή η προσπάθεια συμβάλλει αποφασιστικά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων μπροστά στην επικείμενη συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ