Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Χτίζοντας» πάνω στις επικίνδυνες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ

Από την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος 2018»

Eurokinissi

Από την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος 2018»
«Μέλι» έσταξε το στόμα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στον ιστότοπο «News 24/7» για την κυβέρνηση Τσίπρα και το ρόλο σημαιοφόρου που έχει αναλάβει στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα και του κεφαλαίου στη χώρα και ευρύτερα στη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς, καταρχάς, για τους σκοπούς του ταξιδιού που έκανε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ σε Δυτικά Βαλκάνια, Αθήνα και Λευκωσία, ο Πάιατ είπε ότι «η πιο σημαντική αποστολή του ήταν να χτίσει πάνω στην επίσκεψη Τσίπρα πέρυσι τον Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον. Ηρθε για να συναντήσει βασικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, για να προωθήσει τα μηνύματα τα οποία υπογράμμισε ο Πρόεδρος Τραμπ πέρυσι τον Οκτώβρη, αλλά επίσης για να συζητήσουμε πώς προχωράμε μπροστά. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την εξαιρετικά θετική στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για να προωθήσουμε μια ευρεία γκάμα θεμάτων».

Ενδεικτική είναι και η κωδικοποίηση - όσο και το εύρος - της εν λόγω ατζέντας, που όπως είπε περιλαμβάνει:

-- «Τις επενδύσεις και το εμπόριο, για τα οποία θα συζητήσουμε στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο», όπου οι ΗΠΑ έχουν ανακηρυχθεί τιμώμενη χώρα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πάιατ, ερωτηθείς για την κατάσταση της οικονομίας και το αν η Ελλάδα είναι «ελκυστική» σε «επενδυτές» σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται» και υπάρχει «ξεκάθαρο ενδιαφέρον» από «Αμερικανούς επενδυτές» για «μεγάλα πρότζεκτ», κατονομάζοντας συγκεκριμένα το Ελληνικό, το Νεώριο Σύρου, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επενδύσεις επίσης στο χώρο του τουρισμού. «Ενέργεια, τουρισμός, τρόφιμα και γεωργία είναι κάποιοι από τους τομείς που υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές», τόνισε. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά στο τέλος η σκληρή δουλειά για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε, καλώντας για συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

-- «Θέματα άμυνας και ασφάλειας, που είναι τόσο σημαντικά για τις χώρες μας, και είναι σημαντικό ότι η επίσκεψη έγινε πριν από τη μεγάλη άσκηση στην Ανδραβίδα», σημείωσε, αναφερόμενος στην άσκηση «Ηνίοχος», όπου οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν με ενισχυμένη συμμετοχή. Εξάλλου, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πάιατ πρόσθεσε ότι «το εύρος συμμετοχών» στην άσκηση «ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα αυτού που συνεχώς λέμε για το ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας, ως δημιουργού γεφυρών, για τη δυνατότητά της να φέρνει κοντά εταίρους - κλειδιά, όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο (σ.σ. οι χώρες που μετείχαν με μέσα και προσωπικό στην άσκηση). Αυτό είναι κάτι που πολύ λίγοι παίκτες σε αυτήν την περιφέρεια μπορούν να πετύχουν».

-- «Για την Ενέργεια, όπου υπάρχει ένα δυνατό σημείο σύγκλισης συμφερόντων με την Ουάσιγκτον, συλλογιζόμενοι πώς μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε παρόμοιες προοπτικές», τα σχέδια δηλαδή των ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ, όπως αυτά συγκρούονται με τα ρωσικά και άλλα συμφέροντα στην περιοχή.

-- «Και έπειτα οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες» και ειδικά τα Δυτικά Βαλκάνια, θέμα για το οποίο ο Πάιατ είπε ότι το ταξίδι του Αμερικανού υφυπουργού ΥΠΕΞ αφορούσε και «στο πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι χώρες παραμένουν στον ευρωπαϊκό δρόμο, προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και συνεχίζουν να προωθούν τις μεταρρυθμίσεις».

-- «Και φυσικά η Κύπρος, όπου μας ενδιαφέρει να δούμε ότι οι διαδικασίες εκεί (σ.σ. προς επίλυση του Κυπριακού) έχουν ξαναπάρει το δρόμο τους, όσο αυτό είναι εφικτό. Και επίσης εστιάζουμε σε όλα τα κρίσιμα περιφερειακά ενεργειακά θέματα που προέκυψαν πρόσφατα», βασικά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ευκαιρίες» για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια

Για το Σκοπιανό, και καθώς σήμερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ έχει σειρά συναντήσεων για το θέμα στα Σκόπια, ο Πάιατ επιβεβαίωσε ότι ο υφυπουργός Μίτσελ είχε συζητήσεις και γι' αυτό το θέμα στην Αθήνα.

Πρόσθεσε: «Ο "πολικός αστέρας" για την πολιτική των ΗΠΑ είναι ο πρέσβης Μ. Νίμιτς και οι ενέργειες που κάνει ως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την υπόθεση. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις προσπάθειές του. Προφανώς μας ενδιαφέρει να δούμε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχει παρουσιαστεί. Είναι ξεκάθαρο για τις ΗΠΑ, έγινε ξεκάθαρο επίσης στον υφυπουργό Μίτσελ στις συνομιλίες του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Κοτζιά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να βρει μια λύση. Οι ειδικοί μας στα Σκόπια έχουν παρόμοια εκτίμηση για την πολιτική εκεί».

Συνέστησε, ωστόσο, καθώς το παζάρι μπαίνει πια σε κρίσιμη φάση, «να μην κάνουμε δηλώσεις ή υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα να υπογραμμίσουμε την οπτική των ΗΠΑ ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία να μπει αυτό το ζήτημα στο παρελθόν με έναν τρόπο καλό για την Ελλάδα, καλό για τους ανθρώπους στα Σκόπια, αλλά και καλό για την ευρύτερη περιοχή».

Πρόσθεσε, βάζοντας και εδώ την υπόθεση σε πλαίσιο διευκόλυνσης των μπίζνες του κεφαλαίου: «Η Βόρεια Ελλάδα ειδικά έχει έναν ιστορικό δεσμό με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έχουν υπάρξει τεχνητοί φραγμοί που οικοδομήθηκαν εκεί. Ενα τέτοιο εμπόδιο ήταν φυσικά ο Ψυχρός Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρχε ένας γεωπολιτικός φραγμός. Αλλά τώρα με την πρόοδο σε ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων, με την πρόοδο στα ζητήματα της Αλβανίας (σ.σ. καθορισμός θαλασσίων ζωνών), υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα για να ανοίξει τα κανάλια της επικοινωνίας και της οικονομικής συνεργασίας». Συμπλήρωσε δε ότι «το να λυθεί το θέμα της ονομασίας είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει μια ευρύτερη διαδικασία συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ