Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ.-- Ενα τουρκικό μαχητικό «F-16» συνετρίβη χτες το απόγευμα στην περιοχή Γκιουλσεχίρ της επαρχίας Νεβσεχίρ, κοντά στην Καππαδοκία, σε εκπαιδευτική άσκηση. Ο τουρκικός στρατός ερευνούσε το περιστατικό για την εξακρίβωση των αιτιών της πτώσης, ενώ ανακοινώθηκε ότι στο σημείο της πρόσκρουσης εντοπίστηκε νεκρός ένας στρατιώτης, το πιθανότερο ο πιλότος.

ΛΙΜΑ.-- Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, υπέβαλε την Τετάρτη το βράδυ την παραίτησή του, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για δοσοληψίες που είχε εταιρεία συμβούλων του με τη βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευών «Odebrecht», η οποία έδινε μίζες σε αστούς πολιτικούς στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες. Ο Κουτσίνσκι ήταν από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, ενώ έχει πρωτοστατήσει το τελευταίο διάστημα στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας μέσω της λεγόμενης «Ομάδας της Λίμα». Την Προεδρία αναμένεται να αναλάβει σήμερα, μετά την αποδοχή της παραίτησης Κουτσίνσκι, ο Μάρτιν Βισκάρα, έως τώρα αντιπρόεδρος, με θητεία μέχρι το 2021. Την ίδια ώρα υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με την τεράστια ανεργία και φτώχεια που διευρύνονται. Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνουν πρόωρες εκλογές.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Συμφωνία για την εξόρυξη πλατίνας αξίας περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψε χτες στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, με τον υπουργό Ορυχείων Γουίνστον Τσιτάντο ο Κύπριος επιχειρηματίας Λούκας Πουρούλης ως εκπρόσωπος της εταιρείας του, «Karo Resources». Το έργο αφορά την ανάπτυξη ορυχείου πλατίνας και διυλιστηρίου και χαρακτηρίστηκε «πολύ σημαντικό» από τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα, που ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας. Η πρώτη παραγωγή πλατίνας αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 με στόχο η ετήσια παραγωγή τρία χρόνια αργότερα να ξεπεράσει τα 1,4 εκατομμύρια ουγγιές.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πυροδότηση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10 κοντά στο ξενοδοχείο «Weheliye Ηotel» της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν διερχόμενοι διαβάτες και πλανόδιοι πωλητές. Τοπικές αστυνομικές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παραιτήθηκε χτες ο Τζον Ντάουντ, επικεφαλής δικηγόρων του Προέδρου των ΗΠΑ, που παρακολουθούσε τις έρευνες του ειδικού ερευνητή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Ο Ντάουντ φέρεται πως είχε εκφράσει παράπονα επειδή ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αγνοούσε επανειλημμένα τις συμβουλές του, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αμερικανός ηγέτης είχε χάσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του δικηγόρου να παρακολουθεί τις έρευνες του Ρ. Μιούλερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ