Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εστιάζει σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα εν μέσω ανταγωνισμών

Copyright 2018 The Associated

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστιάζοντας σε οικονομικά και άλλα θέματα, με κυρίαρχο τον «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν αντίμετρα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τρεις μήνες, όπως είναι η φορολόγηση ορισμένων εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων (υφάσματα τζιν, μηχανές μεγάλου κυβισμού, φυστικοβούτυρο). Ακόμα, συζητείται η ευρωενωσιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενόψει, εξάλλου, της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, τη Δευτέρα, στη Βάρνα, όπου προγραμματίζεται να παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητούν τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, όπως και η κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Στην ατζέντα είναι και η πρόσφατη επίθεση κατά του Ρώσου διπλού πράκτορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα στελέχη της ΕΕ να χρησιμοποιούν την όλη υπόθεση ως «πάτημα», για την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ, την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας, απέναντι στη Μόσχα.

Σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει συνεδρίαση εργασίας της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ, στην οποία τα 19 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα εστιάσουν στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και σε μεταρρυθμίσεις με στόχο τη θωράκισή της, ενώ τους επόμενους έξι μήνες το έργο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να επικεντρωθεί σε τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων, όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η μετατροπή του ΕΜΣ στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ο Αλ. Τσίπρας, προσερχόμενος χτες στο Συμβούλιο, δήλωσε: «Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση, προκειμένου να μας προστατεύει όλους. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, στις οποίες εκτυλίσσονται δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε την ΕΕ να είναι ένας ισχυρός περιφερειακός και διεθνής παράγοντας».

«Αυτό», πρόσθεσε, παραπέμποντας στην τουρκική προκλητικότητα, «σημαίνει, πρώτα απ' όλα, υποστήριξη σε όλα τα κράτη - μέλη ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες». Ερωτηθείς, δε, αν η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, απάντησε: «Πιστεύω ότι πρέπει να προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά επίσης πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στην τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα ως προς την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες για διάλογο». Τοποθέτηση ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τη θέση των ΗΠΑ, όπως την εκφράζει στην Αθήνα ο πρέσβης τους, Τζ. Πάιατ, ότι πρέπει «να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα» και ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει «συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο οποίος δήλωσε ότι «η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία», αλλά καθώς σε Αιγαίο και Κύπρο «δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας, που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει», ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, τη Δευτέρα, «επιβάλλεται, ως μία κίνηση καλής θέλησης, η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες αξιωματικούς». Ερωτηθείς για το Σκοπιανό, είπε ότι τα Σκόπια πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Σύνταγμά τους και απάλειψη αλυτρωτικών διεκδικήσεων.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε πως η ΕΕ στη Βάρνα πρέπει «να ζητήσει από τον Ερντογάν ρητές δεσμεύσεις για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών καλής γειτονίας και την επιστροφή των στρατιωτικών μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ