Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πετυχημένη σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των ροδακινοπαραγωγών

Αποφασίστηκε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 28/3 στη Θεσσαλονίκη

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βέροια
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βέροια
Η οργάνωση του αγώνα για τα αιτήματά τους, που αφορούν πλέον την επιβίωσή τους, συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών από όλη τη χώρα που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Τετάρτη 21/3, στη Βέροια.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα - αλλά και από τις άλλες περιοχές της χώρας - στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την Τετάρτη 28/3 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός για να μιλήσει στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργανώνουν κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις ΕΕ - Ρωσίας...

Η σύσκεψη ήταν μαζική, με τη συμμετοχή ροδακινοπαραγωγών από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς, Λάρισας κ.ά. Εγινε εκτενής συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινου από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Προβλήματα που οξύνθηκαν πολύ περισσότερο από το 2015 και μετά, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το εμπάργκο από τη Ρωσία και προς την Ελλάδα, ως απάντηση στο εμπάργκο και τις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ για το θέμα της Ουκρανίας, με τη θετική ψήφο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από τότε, η Ρωσία, η οποία απορροφούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνολικής ελληνικής παραγωγής ροδάκινων, σταμάτησε να εισάγει - το ίδιο συνέβη με άλλα ελληνικά γεωργικά προϊόντα που εξάγονταν εκεί (μήλα, πορτοκάλια, νεκταρίνια, ακτινίδια κ.ά.) - με αποτέλεσμα το σύνολο, σχεδόν, της παραγωγής σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, που υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο τόνους, να διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς, αυτό οδήγησε σε μεγάλη κατρακύλα τις τιμές παραγωγού.

Ετσι, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ροδακινοπαραγωγοί πουλούν σε τιμές μεταξύ 22 - 35 λεπτών ανά κιλό τα επιτραπέζια και ακόμα λιγότερο τα συμπύρηνα, τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Ενα κόστος που είναι πολύ υψηλό και συνεχώς ανεβαίνει, καθώς αυξάνονται οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια (φυτώρια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, αρδευτικό νερό, εργατικά, μεταφορικά κ.ά.), ενώ τα άλλα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ στα κτήματα, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών και αρδευτικών γεωτρήσεων κ.ά.) πέφτουν σαν το χαλάζι στα κεφάλια των ροδακινοπαραγωγών...

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα που πήραν το λόγο στη σύσκεψη τόνισαν ιδιαίτερα τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, αφού πρώτα έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εν γνώσει της ότι αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια αγροτική παραγωγή, τώρα επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί στους πληγέντες αγρότες.

...και οι αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν αυτό των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν στην παραγωγή ροδάκινων από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις τον Ιούλη του 2017. Ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι παραγωγοί πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για την ασφάλιση της σοδειάς, αρνείται να καλύψει και να αποζημιώσει τις ζημιές από αυτές τις βροχοπτώσεις, όπως, άλλωστε, κάνει και για ζημιές από τον παγετό και το χαλάζι. Ιδιαίτερα τα συμπύρηνα ροδάκινα έχουν σχεδόν πεταχτεί εκτός αποζημιώσεων και καλούνται οι παραγωγοί να τα διαθέσουν για χυμό στην εξευτελιστική τιμή των 5 λεπτών το κιλό.

Στη σύσκεψη, αφού υπογραμμίστηκε ότι μόνο με την αγωνιστική πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος μπορεί ν' αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις, αποφασίστηκε ότι οι δυο βασικές διεκδικήσεις που θα προβάλουν οι ροδακινοπαραγωγοί με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 28/3 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι:

-- Αμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας του εμπάργκο από τη Ρωσία.

-- Ουσιαστική αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις και τα άλλα φυσικά αίτια.

Αγροτική σύσκεψη στην Κρήτη

Στο μεταξύ, σύσκεψη για την εκτίμηση των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων και τον αγωνιστικό σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ρέθυμνο, ύστερα από πρόσκληση του Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, αλλά και Επιτροπές Αγώνα από όλο το νησί.

Μετά τη συζήτηση για την αγωνιστική συνέχεια, αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, με στόχο το σχεδιασμό πρωτοβουλιών για τα φλέγοντα ζητήματα, με επίκεντρο τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, τη δακοκτονία, τη λειψυδρία και τους δασικούς χάρτες. Επίσης, σχεδιάζεται για τα μέσα του Απρίλη η διοργάνωση κινητοποίησης για το θέμα της δακοκτονίας και της λειψυδρίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ