Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Απελάθηκαν από το Λονδίνο οι 23 Ρώσοι διπλωμάτες

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αναχώρησαν χτες από το Λονδίνο, αφού προηγουμένως εγκατέλειψαν τη ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία, 23 Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους, στο πλαίσιο απόφασης για την απέλασή τους που πήρε η βρετανική κυβέρνηση πριν μία βδομάδα, με πρόσχημα τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στις 4 Μάρτη στη νότια Αγγλία.

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ΤASS ανέφεραν ότι συνολικά αναχώρησαν χτες για τη Μόσχα 80 Ρώσοι διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους.

Αργότερα χτες βράδυ, είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Λονδίνο υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη νέων πιθανών αντιποίνων κατά της Ρωσίας, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας όχι μόνο να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα, αλλά και να κλείσει τα παραρτήματα του πολιτιστικού οργανισμού Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε», επανέλαβε τις κατηγορίες για ανάμειξη των ρωσικών αρχών στη δηλητηρίαση του Σ. Σκριπάλ, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις. Επικαλέστηκε αφενός τις πρώτες ενδείξεις από έρευνες βρετανικού στρατιωτικού εργαστηρίου της Αγγλίας και αφετέρου «την πικρή εμπειρία με τη Ρωσία» σε σχέση με άλλες ανάλογες υποθέσεις κατά το παρελθόν, όπως εκείνη της φονικής δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, που πέθανε στη Βρετανία έπειτα από δηλητηρίαση με πολώνιο το Νοέμβρη του 2006, τρεις βδομάδες μετά τη συνάντησή του με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, χτες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως η Βρετανία δεν ζήτησε από τους εταίρους της στην ΕΕ να συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης την αύξηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν αναμένει να συζητηθούν περαιτέρω κυρώσεις.

Σύσκεψη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε χτες τους πρεσβευτές «όλων των ξένων χωρών» στη Μόσχα, σε συνάντηση με τη Διεύθυνση και τους εμπειρογνώμονες του αρμόδιου Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, για να συζητήσουν την υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι το «βασικό θέμα της συνάντησης» θα είναι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση της Βρετανίας για τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφός της». Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι «να φτάσει η ρωσική άποψη στους επίσημους εκπροσώπους των ξένων χωρών, να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, καθώς και να κοινοποιηθούν ζητήματα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε, τέλος, ότι εξαιτίας της στάσης του Λονδίνου, «κανείς μέχρι στιγμής» δεν γνωρίζει με ποια ουσία δηλητηριάστηκε ο Σκριπάλ.

Δηλώσεις Μέρκελ για το Brexit

Νωρίτερα χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συναντώντας στο Βερολίνο τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βάραντκαρ, προσπάθησε να τον καθησυχάσει για την έκβαση της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανίας και άλλων χωρών της ΕΕ για το Brexit, δηλώνοντας ότι μπορεί να υπολογίζει «στη βοήθεια του Βερολίνου». Σημείωσε ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (η τελευταία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) «πρέπει να βρεθεί συμφωνία». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία «υποστηρίζει πλήρως τη θέση της Ιρλανδίας» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζήτησε «πιο λεπτομερείς, γραπτές θέσεις» από τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να μπορούν να είναι «νομικώς δεσμευτικές». «Εάν το Λονδίνο προτείνει κάτι πολύ κοντά στην τελωνειακή ένωση, τότε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τα ιρλανδικά σύνορα», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ