Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
«Κινητικότητα» με στόχο την ενταξιακή διαδικασία

Αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός αναφέρει πιθανή συνάντηση των πρωθυπουργών Αλβανίας - Ελλάδας

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επιταχύνονται οι προσπάθειες των αστικών τάξεων των Δυτικών Βαλκανίων να εντάξουν τις χώρες τους στις ευρωατλαντικές δομές. Χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε για αρκετή ώρα με τον επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν. Σε μήνυμα που ανάρτησε αργότερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Facebook», ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνάντησή του με τον Γ. Χαν «ήταν πολύ θετική», στη διάρκεια της οποίας συνόψισαν τη «σταθερή πρόοδο» με στόχο «προτεραιότητες - κλειδιά για τη διαδικασία ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης». Θυμίζουμε ότι ήδη η Αλβανία είναι στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δήλωσε πως η διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στηρίζεται σε «στέρεη βάση», «από νομική, συνταγματική και τεχνική άποψη». Νωρίτερα (το απόγευμα της Δευτέρας) ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Channel 10» μετέδωσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενδέχεται να μεταβεί στην Κορυτσά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Ε. Ράμα. Φέρεται μάλιστα ότι ο Αλβανός Πρόεδρος τόνισε πως «Αλβανία και Ελλάδα ενδιαφέρονται για μία νομικώς τέλεια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορά τους, που θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και μη αναστρέψιμη».

Το «ιδιωτικό ταξίδι» του Σέρβου Προέδρου στη Ν. Υόρκη

Στο μεταξύ, παρατηρείται έντονη φημολογία για «κινητικότητα» και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με φόντο τις αυξημένες πιέσεις που καταβάλλονται από διάφορες μεριές με στόχο την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας των δύο πλευρών στην ΕΕ και τη μείωση της ρωσικής επιρροής στη στρατηγική περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Φωνή της Αμερικής» επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται από χτες στη Ν. Υόρκη για «ιδιωτικό ταξίδι» μαζί με την θυγατέρα του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και νυν αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, Βουκ Γέρεμιτς, είχε υποστηρίξει μιλώντας στο βοσνιακό τηλεοπτικό σταθμό «Face TV» ότι ο Σέρβος Πρόεδρος βρίσκεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσει «μυστικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο» και ότι «γι' αυτό προτίμησε να ταξιδέψει ιδιωτικά στις ΗΠΑ». Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι ο Σέρβος Πρόεδρος είχε «μυστικό δείπνο» την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και ότι την Κυριακή αναχώρησε για τη Ν. Υόρκη, αποφεύγοντας να ενημερώσει σχετικώς τα σερβικά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ