Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
«Σταυροφορία» της εργοδοσίας ενάντια στην προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων

Μπαράζ απολύσεων ενάντια στην ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου σε ξενοδοχείο του νησιού

Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 12 Γενάρη στην Κέρκυρα
Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 12 Γενάρη στην Κέρκυρα
Με απολύσεις και προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων «υποδέχθηκε» η εργοδοσία την απόφαση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «La Grotta Verde», του ομίλου «Mayor» στην Κέρκυρα, να συγκροτήσουν επιχειρησιακό σωματείο. Συγκεκριμένα, η ίδρυση του Σωματείου κοινοποιήθηκε στην εταιρεία στις 14/3 και δύο μόλις μέρες μετά, την περασμένη Παρασκευή, η εργοδοσία προχώρησε σε 15 απολύσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου. Τα παραπάνω καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Mediterraneo», «Sunshine» και «Sandy» του νησιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η εργοδοσία δεν περιορίστηκε στις απολύσεις, αλλά κάλεσε το Σάββατο τους εργαζόμενους στο κλειστό ξενοδοχείο, ζητώντας λίγο πολύ να υπογράψουν δηλώσεις στις οποίες γινόταν λόγος για «παράνομη σύσταση» επιχειρησιακού σωματείου και να αποποιηθούν την ιδιότητα του μέλους του σωματείου αυτού. «Απειλούσε τον κάθε εργαζόμενο ότι αν δεν υπογράψει την δήλωση η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον του και θα απολυθεί χωρίς αποζημίωση, ενώ αν υπογράψει τη δήλωση, η εταιρεία θα του διαθέσει δικηγόρο με δικά της έξοδα για να κινηθεί εναντίον αυτών που ίδρυσαν δήθεν παράνομα το σωματείο», σημειώνουν χαρακτηριστικά τα σωματεία.

Το ίδιο σκηνικό στήθηκε και την Κυριακή, η παρέμβαση όμως του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους, έβαλε φρένο στην ασυδοσία. «Οι ενέργειες της εργοδοσίας δεν είναι τυχαίες», τονίζουν τα σωματεία. Οπως υπενθυμίζουν, το καλοκαίρι του 2017 οι εργαζόμενοι με τους αγώνες με το Σωματείο κατάφεραν μερική εφαρμογή της Σύμβασης, που παραβιάζεται κατά κόρον στα ξενοδοχεία του ομίλου. Η επιχείρηση είχε δεσμευτεί τον περασμένο Οκτώβρη να πληρώσει αναδρομικά μέχρι την έναρξη της επικείμενης σεζόν «όλες τις μισθολογικές διαφορές του καλοκαιριού 2017 που προέκυπταν από τη μη εφαρμογή της Σύμβασης, τον μη ορθό υπολογισμό επιδομάτων και την εργασία κατά την 6η και 7η ημέρα. Αυτήν τη δέσμευση προφανώς δεν θέλει να την υλοποιήσει και φυσικά θέλει να συνεχίσει την πολιτική καθυστέρησης των μισθών. Ετσι επιλέγει την τακτική της σύγκρουσης και της τρομοκρατίας των εργαζομένων για να πετύχει το σκοπό της», σχολιάζουν τα σωματεία. Επισημαίνουν ακόμα πως «αέρα στα πανιά της εργοδοσίας» δίνει η πολιτική της κυβέρνησης που «βάζει στο στόχαστρο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στηρίζει πολύπλευρα το κεφάλαιο, τις λεγόμενες "υγιείς" επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τη "Mayor", και τη ''δίκαιη ανάπτυξη'' της γαλέρας του τουρισμού».

Τα σωματεία καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο (6.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο) για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τη Δευτέρα 26/3, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Συνεχίζονται οι απολύσεις και στη Ρόδο

Τις απολύσεις εργαζομένων από τα ξενοδοχεία της «Aldemar» στη Ρόδο, στις οποίες προχωρά η εργοδοσία στο πλαίσιο του «πλάνου αναδιάρθρωσης» και της μετάβασης της επιχείρησης σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village».

Από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται εργαζόμενοι που δουλεύουν πολλά χρόνια στην επιχείρηση, πράγμα που επιβεβαιώνει πως «ο βασικός στόχος είναι η εκκαθάριση εργαζομένων που έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και η αντικατάστασή τους με νέους, με κάθε λογής σχέση εργασίας, με μισθούς - ψίχουλα», τονίζει το Σωματείο και προσθέτει πως για τον ίδιο λόγο χτυπιέται από την εργοδοσία η δράση του. Οπως υπενθυμίζει, από την προηγούμενη χρονιά δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση δύο εργολαβικά συνεργεία, με εργαζόμενους που γίνονταν «μπαλάκι», τη μια μέρα στη λάντζα, την άλλη στα δωμάτια, την τρίτη στα εστιατόρια.

Το Σωματείο έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις απολύσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Ρόδο. Ομως, «την ίδια μέρα που ο επιθεωρητής Εργασίας κατέγραψε στην εργατική διαφορά ότι η επιχείρηση οφείλει να αποδείξει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τις απολύσεις που ήδη έχει κάνει, αυτή προχώρησε σε νέες απολύσεις!», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, απολυμένους και μη, να συσπειρωθούν στις γραμμές του. «Κανείς πέρα από εμάς τους ίδιους δεν θα ανησυχήσει για τα δικαιώματά μας και τις δουλειές μας. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ