Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σήμερα τα συλλαλητήρια για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια - Την ίδια ώρα στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη - Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Με τα σημερινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να θέτουν στο επίκεντρο τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών τους για εδραίωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Σήμερα, επίσης, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στην Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στον Βόλο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στις Σέρρες, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο. Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Κέρκυρα, στις 6.30 μ.μ., στο Σαρόκο.

Στο μεταξύ, τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια παίρνουν και το χαρακτήρα της αγωνιστικής απάντησης στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία σε συναντήσεις με τους εργοδοτικούς φορείς πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, μεθοδεύει για μια ακόμα φορά την επικύρωση του αίσχους των 586 και 511 ευρώ κατώτερου μισθού (μεικτά), κάνοντας κουρελόχαρτο το αίτημα για επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και των 751 ευρώ βασικό μισθό, που το ίδιο το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ είχε πρόσφατα υιοθετήσει...

Καλούν στο συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, εκτός από εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

«Οι γυναίκες διεκδικούμε ΣΣΕ, δουλειά με δικαιώματα», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας, των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, των μισθών που δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΠΤΝ, Τουρκικών Σπουδών και Ιατρικής ΕΚΠΑ καλούν τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν επίσης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Κινητοποιήσεις και τις επόμενες μέρες

Κινητοποιήσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες και σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλία, αύριο Τετάρτη θα γίνουν συλλαλητήρια σε τρεις πόλεις: Στη Λάρισα στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στα Τρίκαλα στις 6.30 μ.μ, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στην Καρδίτσα στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ακολουθούν οι συγκεντρώσεις στην Κοζάνη στις 22/3, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στην Πάτρα στις 29/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, και στα Γιάννενα στις 29/3, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο στις 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Προετοιμάζουν την απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Ταυτόχρονα, μαζί με τα συλλαλητήρια, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, της οργάνωσης και της κινητοποίησης των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους, συσκέψεις, παρεμβάσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει προκηρύξει απεργία για τις ΣΣΕ στις 29/3. Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση, σωματεία του κλάδου αποφασίζουν πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας, «Νηρέα» Θεσπρωτίας, «Τρίκκη», «ΦΑΓΕ» σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη» και «Ζούρα».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, προγραμματίζονται μια σειρά περιοδείες σε χώρους δουλειάς από στελέχη του ΠΑΜΕ:

Σήμερα Τρίτη, στο εργοστάσιο «Χατζηγιαννάκης» στη 1.15 μ.μ. Θα παρευρεθεί και η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Αύριο Τετάρτη, στην επιχείρηση ΕΛΜΠΙΣΚΟ, στις 11 π.μ. θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τον Γιώργο Πέρρο και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Την Πέμπτη 22/3, συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Παυλίδης», στη 1 μ.μ. Θα παρευρεθούν ο Μ. Καραντούσας και ο Γ. Πέρρος. Τη Δευτέρα 26/3, περιοδεία στη «ΔΕΛΤΑ» στον Αγιο Στέφανο, στις 2 μ.μ. Θα παρευρεθούν αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Την Τρίτη 27/3, στην επιχείρηση «Μπρακόπουλος», στη 1 μ.μ., με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.

Πολύμορφη δράση από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος στην αυριανή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απηύθυναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο θέμα των ΣΣΕ.

Πρόσθεσαν ότι το ΕΚΛ έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και συζήτησης για το διεκδικητικό πλαίσιο και τις μορφές πάλης για τη διεκδίκησή του, στα Διοικητικά Συμβούλια, στις Γενικές Συνελεύσεις και σε συσκέψεις σωματείων, με ομιλίες και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Ενημέρωσαν ακόμα για δράσεις του ΕΚΛ για προβλήματα εργαζομένων και ανέργων της περιοχής, μεταξύ άλλων με την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς - η ποινικοποίηση των οποίων ξεκίνησε από τη Λάρισα με αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του προέδρου του ΕΚΛ και άλλων 6 διαδηλωτών - καθώς και με την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία. Σημαντική είναι επίσης η πρωτοβουλία του ΕΚΛ να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη έκπτωση στα εισιτήρια εκατοντάδων εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους με τον προαστιακό σιδηρόδρομο προς Θεσσαλονίκη, αφού σήμερα πληρώνουν έως και το 50% του μισθού τους, όπως και για τη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι 144 απολυμένοι της ΕΑΣ Λάρισας, ζητώντας να γίνει γι' αυτόν το σκοπό συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και εκπροσώπους από τα συναρμόδια υπουργεία (Γεωργίας και Οικονομικών).

Πρωτοβουλίες από κλαδικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής έχει αποφασίσει σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες: Στη «First Data» το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με το κλαδικό, προχωρά σε στάση εργασίας στις 23/3, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Στις εισπρακτικές εταιρείες, το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με τα σωματεία της «Mellon» και της «First Data» θα προχωρήσουν στις 27/3 σε συγκέντρωση στον Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), την ώρα που το Σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους του εργοδοτικού φορέα.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μετά το σημερινό συλλαλητήριο, θα δώσει συνέχεια στη μάχη για τις ΣΣΕ με στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) την Τετάρτη 28/3, και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 2 μ.μ.

Οπως τονίζει, απέναντι στην αξίωση των εργοδοτών «να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις, να μας προσλαμβάνουν και να μας απολύουν όποτε θέλουν, να μας πληρώνουν όπως και για όσο θέλουν», κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν μισθούς και δικαιώματα με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας - 8ωρο, δύο ρεπό τη βδομάδα. «Στην πιο κερδοφόρα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού αφήνουν τους εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Χωρίς κατοχυρωμένο βασικό μισθό, χωρίς ωράριο, δίχως 5ήμερο, με κομμένα επιδόματα», αναφέρει το Συνδικάτο και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα «να γίνει η υπόθεση της Συλλογικής Σύμβασης καθολική απαίτηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση των μισθών και των δικαιωμάτων μας».

Με κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), την Πέμπτη 29/3, στις 4.30 μ.μ., θέτει στο προσκήνιο το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ). Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις και συσκέψεις συνδικάτων:

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ οργανώνουν σύσκεψη σήμερα, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου οργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό (2018-12-18 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων (2018-01-10 00:00:00.0)
Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (2017-11-08 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη (2016-10-08 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις (2013-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org