Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Υφυπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο διευθυντής του τραπεζικού ομίλου «Goldman Sachs» στη Γερμανία, Γεργκ Κούκις, αναλαμβάνοντας τους τομείς των χρηματοπιστωτικών αγορών και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Θα είναι υπεύθυνος για θέματα όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ, οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στον τραπεζικό τομέα κ.ά.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες νέος τριήμερος γύρος διαλόγου μεταξύ αντιπροσωπειών από Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Επί τάπητος τίθενται ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, θέματα που αφορούν την Ενέργεια, την ελευθερία κίνησης και τη «διαχείριση» διοικητικών περασμάτων στα όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Νωρίτερα, πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι σκέφτεται να απόσχει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 17 Μάη για τα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Αντρια Ζαφειράκου, που διδάσκει Καλλιτεχνικά στο κοινοτικό σχολείο Αλπερτον στο βόρειο Λονδίνο, με μαθητές που μιλούν 35 διαφορετικές μητρικές γλώσσες, βραβεύτηκε την Κυριακή με το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα της δοθεί σε 10ετή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η Ζαφειράκου αποφάσισε να μάθει ορισμένες βασικές εκφράσεις στις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να μπορεί να επικοινωνεί με τους μαθητές της και τους γονείς τους.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ συναντήθηκε χτες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, με φόντο τις κοινές τους «ανησυχίες» για τις συνέπειες που θα έχει στα υδάτινα αποθέματα των χωρών τους το αιθιοπικό υπό κατασκευή «Φράγμα της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» στον ποταμό Νείλο. Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές το τελευταίο πενθήμερο σκοτώθηκαν 4 Αιγύπτιοι στρατιώτες και 36 τζιχαντιστές.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας προκειμένου να εξακριβωθεί «αν έγινε κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων» περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την αμερικανική εταιρεία «Cambridge Analytica», τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αξιοποιήθηκαν από το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, συμβάλλοντας σημαντικά στην εκλογή του ως Προέδρου των ΗΠΑ το 2016.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ