Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην καμπάνια για τα δικαιώματα των φοιτητριών

Μια ενδεικτική εικόνα της πλούσιας δράσης παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης»

Πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και εκδηλώσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με αφορμή την 8η Μάρτη, οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σε συνεργασία με φοιτητικούς συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, φοιτήτριες και φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Η δραστηριότητα που συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ με θέμα τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γυναίκας, φοιτήτριας και σπουδάστριας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. «Νέα γυναίκα, παλεύουμε μαζί για μόρφωση, εργασία, δημιουργική ζωή», είναι το σύνθημα της καμπάνιας.

Μπορεί το πτυχίο να εξασφαλίσει στη νέα γυναίκα μόνιμη και σταθερή εργασία; Πόσο «ελεύθερη» είναι η επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας; Είναι πραγματικό δικαίωμα η «ελευθερία να κάνεις το σώμα σου ό,τι θέλεις»; Τι εξυπηρετούν οι σύγχρονες «θεωρίες φύλου» που διαδίδονται μέσα και έξω από τις σχολές; Μπορεί ο ατομικός τρόπος σκέψης και δράσης που καλλιεργείται από τα σύγχρονα κανάλια χειραγώγησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα;

Ερωτήματα όπως αυτά αποτελούν τους άξονες για να ξεδιπλωθεί η συζήτηση, μέσα από την οποία η ΟΓΕ επιδιώκει να αναπτύξει τις θέσεις της για τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας, τις αιτίες που την προκαλούν, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που προβάλλει στο πλαίσιο πάλης. Σε αυτήν τη βάση ξεδιπλώνεται και η αντιπαράθεση με τις φεμινιστικές και νεοφεμινιστικές απόψεις γύρω από το φαινόμενο της γυναικείας ανισοτιμίας, τις θεωρίες για το λεγόμενο «κοινωνικό φύλο», αλλά και τις συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πρωτοβουλίες που κέντρισαν το ενδιαφέρον

...και στο Ρέθυμνο
...και στο Ρέθυμνο
Στο Ρέθυμνο, στη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης συμμετείχαν τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι (Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Πολιτικών Επιστημών), οι οποίοι πήραν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της: Εξέδωσαν και μοίρασαν ανακοινώσεις, έφτιαξαν ερωτηματολόγιο ζητώντας τη γνώμη των συμφοιτητών τους για το αν υπάρχει «γυναικείο ζήτημα», σε τι συνίσταται σήμερα η καταπίεση, αν μια σειρά θέματα, όπως οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, είναι ζήτημα στενά ατομικής ευθύνης ή πρέπει να υπάρχει για αυτά κοινωνική κρατική ευθύνη και μέριμνα.

Την 8η Μάρτη προχώρησαν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία, με βασικό αίτημα δωρεάν προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις φοιτήτριες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέβασε και τους τόνους της αντιπαράθεσης με μια σειρά δυνάμεις που εκπροσωπούνται στους φοιτητικούς συλλόγους και υπερασπίζονταν το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος» απέναντι στο αίτημα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Ακολούθησε η εκδήλωση, στην οποία αναδείχτηκαν διάφορες πλευρές, όπως η αναθέρμανση της συζήτησης γύρω από το «φεμινισμό», η χιονοστιβάδα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στη λεγόμενη βιομηχανία του θεάματος, τα συνθήματα για την «πατριαρχική» και «ανδροκρατούμενη» κοινωνία. Εξηγήθηκε ότι η ΟΓΕ ασκεί κριτική στις απόψεις που θέλουν τις γυναίκες να βλέπουν ως αντίπαλο τον συνάδελφο, τον σύζυγο, τον αδελφό, τον συναγωνιστή, και όχι το σύστημα που γεννά την ανισοτιμία.

Από τις εκδηλώσεις στο Πάντειο...
Από τις εκδηλώσεις στο Πάντειο...
Σε αντίθεση με τις φεμινιστικές οργανώσεις, που εκκινούν από τη θέση ότι η γυναικεία ανισοτιμία σχετίζεται μόνο με τις αναχρονιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις και πρακτικές γύρω από το φύλο, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα εστιάζει στις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές συνθήκες στις οποίες εργάζεται και ζει η γυναίκα. Δεν υποτιμά την ανάγκη να καταπολεμηθούν αντιδραστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, ξεκαθαρίζει όμως ότι η πηγή των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας είναι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις πάνω στις οποίες βασίζεται η σημερινή κοινωνία.

Από το βήμα της εκδήλωσης, έγινε αναφορά και στη φιέστα που οργανώθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με ομιλήτρια την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, για να «διαφημιστεί» η εγκληματική του δράση. Την ώρα που η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μοιάζει με καζάνι που βράζει κάτω από τους οξυμένους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η ΟΓΕ τόνισε την ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να προετοιμάσει το δικό του σχέδιο για την απεμπλοκή του λαού από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά, την ανασφάλεια.

Συζήτηση γι' αυτά που απασχολούν τις φοιτήτριες

Πλευρές της αντιπαράθεσης με τις «θεωρίες φύλου» συζητήθηκαν και στην εκδήλωση που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ΟΓΕ έχει μέτωπο στις αντιεπιστημονικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το φύλο είναι μια «κοινωνική» και «γλωσσική κατασκευή» και διατυπώνουν τη θέση ότι ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται με βάση τις δικές του απόψεις ή τις απόψεις που κυριαρχούν στην κοινωνία. Οτι το φύλο είναι κάτι ρευστό και ότι μπορεί να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή.

Ξεκινώντας από την άρνηση να αναγνωρίσουν το διαχωρισμό σε άνδρες και γυναίκες ως αντικειμενικό γεγονός, οι θεωρίες αυτές καταλήγουν να αρνούνται σε τελική ανάλυση την ύπαρξη της ίδιας της αντικειμενικής πραγματικότητας. Αντίστοιχα, θεωρούν ότι η «επιβολή» ανδρικών και γυναικείων ταυτοτήτων από την κοινωνία, τα στερεότυπα για τα φύλα, είναι οι αιτίες της φυλετικής καταπίεσης.

Οπως επισημαίνει η ΟΓΕ, η «ελευθερία της ατομικής επιλογής» στο φύλο αλλά και γενικότερα η έννοια του ατομικού δικαιώματος παρουσιάζονται αποσπασμένα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Στην πραγματικότητα, όμως, κανένα ατομικό δικαίωμα δεν είναι εγγυημένο έξω από τα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα. Οσο τσακίζεται ο καθολικός χαρακτήρας του κοινωνικού δικαιώματος, τόσο περιορίζονται τα ατομικά δικαιώματα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αναγνωρίζονται πλήθος χαρακτηρισμοί για τον προσδιορισμό φύλου, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, τα προβλήματα των γυναικών υγειονομικών και οι διεκδικήσεις γύρω από αυτά έδωσαν τον δικό τους τόνο στην εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΟΓΕ και τον φοιτητικό σύλλογο στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας. Η εκδήλωση έγινε αφορμή για να γνωρίσει η ΟΓΕ καλύτερα τα προβλήματα που συναντούν οι φοιτήτριες που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στα δημόσια νοσοκομεία. Η επιβάρυνση του γυναικείου οργανισμού από τη νυχτερινή εργασία, τα μυοσκελετικά προβλήματα, την έκθεση σε μεταδοτικές ασθένειες έγιναν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην ΟΓΕ και τις φοιτήτριες.


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ