Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στα μονοπώλια ο ορυκτός πλούτος, στο λαό η φτώχεια και οι κίνδυνοι

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ σημειώνει πως ο έλεγχος των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της αποτελεί πεδίο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Αναφέρει ότι η πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή που φλέγεται, όπως και η όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, διαψεύδει τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργούν η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας TOTAL - «ExxonMobil» - ΕΛΠΕ και διάφοροι αστοί αναλυτές, ότι τάχα η εκμετάλλευση από τα μονοπώλια του ενεργειακού πλούτου αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.

Και τονίζει: «Η αλήθεια είναι ότι ο έλεγχος των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της αποτελεί πεδίο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, καθώς επίσης και μεταξύ περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος κ.ά.».

Αναδεικνύοντας εξάλλου τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, η Οργάνωση του ΚΚΕ καταγγέλλει την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, «ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή», που «ταυτόχρονα παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για τον καθορισμό των ΑΟΖ». «Στα σχέδια αυτά εμπλέκονται ενεργά η Περιφέρεια Κρήτης και αρκετοί δήμοι του νησιού, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν πρόσφατα, με υψηλή εκπροσώπηση (χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανιών), σε σύσκεψη που κάλεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κόντρα στα αντιΝΑΤΟικά αισθήματα του λαού μας, χωρίς μετά καν να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους».

Ειδικά για την Κρήτη, αναφέρει η ανακοίνωση, «η εμπλοκή αυτή σημαίνει περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αξιοποίηση άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, γεγονός που την καθιστά "νούμερο ένα στόχο" στο πλαίσιο των αντιθέσεων στην περιοχή, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό της. Στην ουσία ενισχύεται η αστάθεια, όπως σε κάθε περιοχή και χώρα που εκδηλώνει ενδιαφέρον το ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα η Ουκρανία, η Συρία, οι οποίες φιλοδοξούσαν να παίξουν το ρόλο ενεργειακού κόμβου για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Ηδη αυτές τις μέρες έχει τεθεί σε επιφυλακή η βάση της Σούδας, προκειμένου να υποστηρίζει τον 6ο στόλο των ΗΠΑ που κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ για την προστασία των εκεί ερευνών της "ExxonMobil"».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κερδών του κεφαλαίου. «Ο λαός δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ούτε φτηνή Ενέργεια, ούτε οφέλη από τα έσοδα του κράτους, τα οποία σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφονται, θα είναι μικρά και θα κατευθύνονται αποκλειστικά στην ενίσχυση του κεφαλαίου για νέες επενδύσεις. Αντίστοιχα θα χρυσοπληρώνει για τη χρήση όποιων άλλων υποδομών φτιαχτούν πάνω στο νησί για τις ανάγκες της εξόρυξης. Οσο για τις νέες θέσεις εργασίας που προβάλλουν ως τυράκι στη φάκα, αυτές θα είναι κυρίως περιορισμένου χρονικού διαστήματος, όσο διαρκούν τα έργα και κατά βάση κακοπληρωμένες, όπως στην κατασκευή του ΤΑΡ στη Μακεδονία - Θράκη.

Αντίστοιχα δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός από τις εξαγγελίες για τα δήθεν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει σε αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες γίνονται με fast track διαδικασίες και όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους».

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Κρήτης να κλιμακώσουν την πάλη τους «ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, την παρουσία του ΝΑΤΟ και τη βάση της Σούδας, απαιτώντας την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ και οργανώνοντας την κοινή δράση με τους λαούς της περιοχής ενάντια στις κυβερνήσεις και τις αστικές τάξεις των χωρών τους.

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ενας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για τον λαό η εγκατάσταση του Κέντρου(20/10/2021)
Ποιος κερδίζει πραγματικά;(29/6/2019)
Ο στόχος της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» γεννάει κινδύνους για τον λαό(30/6/2017)
Εξω τα αμερικανοΝΑΤΟικά κέντρα από την Κρήτη(14/10/2008)
ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης κατά της «τρομοκρατίας» στο Μαράθι(11/10/2008)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ