Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα αστυνομική επιχείρηση σε βάρος των προσφύγων στη Μόρια

Copyright 2016 The Associated

Επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και χτες στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Ομάδες αστυνομικών έλεγξαν σκηνές, αλλά και τα έγγραφα προσφύγων και μεταναστών, αναζητώντας άτομα που έχουν απορριφτεί οι αιτήσεις ασύλου τις οποίες έχουν υποβάλλει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία προχωρά σε τέτοιου είδους επιχείρηση. Συνολικά, ελέγχθηκαν 1.180 άτομα. Εντοπίστηκαν πέντε αλλοδαποί για τους οποίους είχε εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση στις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλλει, ενώ άλλοι 300 παραδόθηκαν για διοικητική διαχείριση στις υπηρεσίες του ΚΥΤ, αφού για κάποιους από αυτούς είχε εκδοθεί πρώτη απορριπτική απόφαση σε αίτηση χορήγησης ασύλου, άλλοι έπρεπε να υποβάλλουν προσφυγές σε διοικητικές αποφάσεις και σε άλλους επιδόθηκαν διοικητικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως για τον πολύμηνο περιορισμό τους στο στρατόπεδο της Μόριας διαμαρτυρήθηκαν για ακόμα μια φορά προχτές πολλοί εγκλωβισμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η αντίδραση γρήγορα εξελίχθηκε σε ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης από την Αστυνομία και επίθεση αστυνομικών σε βάρος προσφύγων. Από γιατρούς οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο, γνωστοποιήθηκε ότι τραυματίστηκαν πρόσφυγες, ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πολλά παιδιά απομακρύνθηκαν με προβλήματα από τα δακρυγόνα.

Διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να αποτυπώνουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΚΥΤ, ενώ ιατρικές εκθέσεις «δείχνουν» τα σοβαρά ψυχολογικά περιστατικά που αναπτύσσονται από τον πολύμηνο εγκλωβισμό και τη διαβίωση σε αυτές τις συνθήκες, απόρροια της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Την ένταση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, την αύξηση των κρουσμάτων βίας, όπως και των κακοποιήσεων, όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, στα hot spot της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, επισημαίνουν και άλλες οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ