Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Συνολική διευθέτηση» για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου θέλουν οι ΗΠΑ

Συνέντευξη Τύπου της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία, για το ρόλο των υδρογονανθράκων και την «απεξάρτηση» από τη Ρωσία

Το ερευνητικό σκάφος που έφτασε στη Λεμεσό, ενόψει των γεωτρήσεων της αμερικανικής «ExxonMobil»
Το ερευνητικό σκάφος που έφτασε στη Λεμεσό, ενόψει των γεωτρήσεων της αμερικανικής «ExxonMobil»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σημασία που έχει για τα γεωπολιτικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού η Νοτιοανατολική Μεσόγειος ανέλαβε να αναδείξει αυτήν τη φορά η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, που χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου ενόψει της άφιξης του Αμερικανoύ υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ααρον Γουές Μίτσελ, στην κυπριακή πρωτεύουσα, το Σαββατοκύριακο.

Χαρακτηρίζοντας τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «σημαντικές» και φωτογραφίζοντας την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο (και όχι μόνο), η Ντόχερτι ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα πρωτοστατήσουν στην «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων, προκειμένου να αποκτήσουν νέα πλεονεκτήματα στην αναμέτρηση με τους ανταγωνιστές τους. «Μπορούν (σ.σ. οι υδρογονάνθρακες της περιοχής) να διασυνδέσουν και να ενώσουν την περιοχή. Μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση από διάφορες χώρες σε συγκεκριμένες πηγές Ενέργειας...», σημείωσε, καταδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν» στενά όλες τις πολυμερείς, παλιές και νέες, συνεργασίες στην περιοχή, αναζητώντας κάθε φορά τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. «Η ευημερία που μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα μπορεί να δυναμώσει τις δημοκρατίες και να φέρει την πολυαναμενόμενη πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί ακόμα να συμβάλει στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων αναγκών της ενεργειακής της ασφάλειας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν και το Κυπριακό ως μοχλό επιτάχυνσης των ευρύτερων γεωπολιτικών τους επιδιώξεων, με την Ντόχερτι να επαναλαμβάνει τα περί «δικαιωμάτων της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της», αλλά και να επισημαίνει ξανά ότι «τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Κάλεσε δηλαδή σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών που αποσκοπούν στη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας μια «δίκαιη και ανθεκτική διευθέτηση», που - όπως είπε - με τη σειρά της θα «διευκολύνει ιδιαίτερα την ανάπτυξη των κοιτασμάτων και θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι αυτά θα ωφελήσουν όλους τους Κύπριους».

Τέτοιες επισημάνσεις έρχονται να αναδείξουν και το περίπλοκο παζάρι που δυναμώνει μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, αφού ενώ η δεύτερη κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ και γενικά τη Ν/Α Μεσόγειο, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο, οι ΗΠΑ όχι απλά προσπερνούν την τουρκική επιθετικότητα, αλλά έρχονται να μοιράσουν νουθεσίες για διάλογο και «διευθετήσεις» που θα «διευκολύνουν» την «ανάπτυξη των κοιτασμάτων», δηλαδή τις μπίζνες των μονοπωλίων. Ετσι, η Ντόχερτι, αφού δήλωσε και πως είναι ιδιαίτερα «εξοικειωμένη με τις ενεργειακές μπίζνες», σημείωσε ότι «αυτές δουλεύουν με μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για την Κύπρο ειδικά αλλά και όλη την περιοχή, ανέδειξε και η χτεσινή άφιξη στο λιμάνι της Λεμεσού του ερευνητικού σκάφους «Ocean Investigator», που για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» θα διεξαγάγει περιβαλλοντικές έρευνες στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει των γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Και φυσικά, η έλευση των ενεργειακών κολοσσών φέρνει και την εντονότερη στρατιωτική παρουσία για την προστασία των συμφερόντων τους. Αυτό δείχνει η παρουσία του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠA «Ivo Jima» και των 6 συνοδευτικών του πλοίων, όπως και η αυτή των γαλλικών πλοίων, που προστατεύουν αντίστοιχα τα συμφέροντα της «Τotal», και άλλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Βρετανία.

Συνάντηση με Γκουτέρες

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη, όπου με αφορμή τη συμμετοχή του σε διεθνή συνάντηση για την Παλαιστίνη, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε πως «ο ΥΠΕΞ θα επαναλάβει ταυτόχρονα ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και χρειάζεται αυτή η διευκρίνιση, διότι ακούγονται πολλά και διάφορα - όχι από τη δική μας πλευρά». Υπογράμμισε δε πως «η δική μας πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία, κρατώντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε εκκρεμότητα, διατηρώντας τη στασιμότητα και στο μεταξύ υποβάλλοντας, με διάφορες μεθόδους, στοιχεία που είναι εντελώς εκτός της λογικής μιας λύσης όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Εθνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ