Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις με άξονα την «επόμενη μέρα» του εγχώριου κεφαλαίου

Με «ατού» τα φαραωνικά πλεονάσματα στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, σε συνδυασμό και με την πρέσα διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, προσέρχεται η κυβέρνηση στα παζάρια αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», με φόντο και τα «μαξιλάρια ασφαλείας» που ετοιμάζει για την περίοδο μετά το 2018.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ σε χτεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι «παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος και στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους», ενώ «οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές για το 2019 θα αρχίσουν με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες».

Το αντιλαϊκό σκηνικό συμπληρώνεται από τη χτεσινή παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, που θέτει το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης αναφορικά με τη «δέσμευση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος και απαρέγκλιτη συνέπεια στη δημοσιονομική σταθερότητα».

Αλλωστε, η στρατηγική για την καπιταλιστική ανάπτυξη βρέθηκε και στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χτες υπό τον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά συνεδριάσεων με θέμα τη «μεταμνημονιακή περίοδο», από τις οποίες θα ξεχωρίσει η επεξεργασία της «στρατηγικής για την ανάπτυξη» της χώρας προς τους εταίρους, δηλαδή το πρόγραμμα αντεργατικών μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας», που θα ακολουθηθεί μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.

«Εθνικό» σχέδιο και συναίνεση ζητάνε οι τραπεζικοί όμιλοι

«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους ότι θα σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπουν ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού στο 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2022», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πρώτο βήμα» για τη βιώσιμη «καθαρή έξοδο» στις αγορές είναι η δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα «εθνικού» σχεδίου ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, «που θα βασίζεται σε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και θα περιέχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και λίστα προτεραιοτήτων».

Μάλιστα, δείχνοντας στις προτεραιότητες της πολιτικής για την «επόμενα μέρα», εστίασε σε «ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμετάλλευσης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και της δημόσιας γης, ευρείας κλίμακας αποκρατικοποιήσεις, εκτενή ανασχεδιασμό της δημοσίας διοίκησης, δημιουργία ελκυστικού πλαισίου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση φιλική προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Παζάρια για χρέος και μορφή της εποπτείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες, αφού διέψευσε ότι υπάρχει αξίωση από πλευράς ΔΝΤ για επίσπευση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2020, δήλωσε ότι με βάση την πορεία των δημοσιονομικών προβλέψεων και τη βούληση όλων να κλείσει «χωρίς περιπέτειες το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό ζήτημα για το 2019 και θα οδηγηθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, με μια συμφωνία για το χρέος και για τη μεταπρογραμματική εποπτεία» για την οποία υποστήριξε ότι «θα πρέπει να βαδίζει στα βήματα που έχουν ήδη χαραχθεί για όλες τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα στήριξης».

Για το αν υπάρχει αρκετός χρόνος για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, απάντησε ότι «είναι προφανές πως θα προλάβουμε να τα υλοποιήσουμε όπως συνέβη και στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σ. Λεβίν, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα λειτουργήσει ως υπουργείο «προσέλκυσης και κινητοποίησης επενδύσεων» και στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, ήδη δρομολογούνται τα απαραίτητα μέτρα που θα διευκολύνουν τη διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Η κυβερνητική «αποφασιστικότητα» για τη διαμόρφωση των «μαξιλαριών ασφαλείας» για το κεφάλαιο αποτυπώνεται και στα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το Α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2018, που δημοσίευσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά:

Το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται στα 2,75 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) φτάνουν στα 8,3 δισ. με υπεραπόδοση σε σχέση με το στόχο ύψους 683 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι κρατικές δαπάνες συνεχίζουν σε ρότα απομείωσης. Στο Α' δίμηνο καταγράφονται 7,4 δισ. από 7,9 δισ. πέρυσι, με την καρατόμηση να φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά σε κάθε περίπτωση το «σφαγείο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις.

Την ίδια ώρα, η κρατική δαπάνη για τα «εξοπλιστικά προγράμματα» σε ταμειακή βάση έφτασε στα 37 εκατ. ευρώ (από 2 εκατ. πέρυσι) και μάλιστα με υπέρβαση από το στόχο που είχε τεθεί στα 16 εκατ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες στην έκδοση 12μηνου εντόκου γραμματίου, αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια ύψους 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο του κρατικού δανείου διαμορφώθηκε σε 1,25%.

Τα «κόκκινα» δάνεια στην ΕΕ

Τα συμπληρωματικά μέτρα για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ ανακοίνωσε χτες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά, οι άξονες των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αφορούν, μεταξύ άλλων, τη «μεταρρύθμιση των πλαισίων αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και είσπραξης οφειλών», την «ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία».

Μάλιστα, καθόλου τυχαία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε στις δηλώσεις του την περίπτωση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα «κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση εξασφαλίσεων δανείων και τις λεγόμενες προτάσεις δεύτερης ευκαιρίας για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ