Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιχειρηματικά και στρατιωτικά σχέδια προχωράνε παράλληλα

Στο αμερικανικό ενδιαφέρον για Σύρο και Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε ξανά χτες ο Αμερικανός πρέσβης

Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, η υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ, κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και προβλέπουν μεταξύ άλλων την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα και την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε, με μια ακόμα παρέμβαση χτες, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Μιλώντας στο 1ο «The Sea Nation Conference», που έγινε στο «Ιδρυμα Ευγενίδου», με θέμα «Η παγκόσμια επίδραση της ναυτιλίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκουν ευκαιρίες» στην Ελλάδα και αναφέρθηκε ειδικότερα στη Σύρο και στην Αλεξανδρούπολη, όπου πυκνώνουν τα πηγαινέλα Αμερικανών αξιωματούχων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

«Ταξίδεψα πέρυσι στη Σύρο και είδα από πρώτο χέρι τη δυναμική αυτού του ιστορικού ναυπηγείου, το οποίο η ONEX δουλεύει τώρα ώστε να επαναλειτουργήσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Προσβλέπω να επιστρέψω στη Σύρο αργότερα μέσα στο χρόνο για το άνοιγμα του ναυπηγείου, υπό μια - με αμερικάνικη βάση - ιδιοκτησία», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας άμεσα τη λειτουργία του ναυπηγείου με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη βδομάδα η ναυτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ Rose Rice επισκέφτηκε τη Σύρο, όπου είχε συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια επίσκεψη που εξέπεμψε εικόνα «επιθεώρησης» των υποδομών του νησιού και κυρίως του λιμανιού. Μάλιστα, λόγος γίνεται για μετατροπή του σε «μικρογραφία της Σούδας».

Ο Τζ. Πάιατ επιβεβαίωσε ανάλογη επίσκεψη στρατιωτικού παράγοντα των ΗΠΑ και στην Αλεξανδρούπολη, όπως είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης» την προηγούμενη βδομάδα, για την εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων, στο πλαίσιο των σχεδίων τους για μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό - στρατιωτικό κέντρο και «ορμητήριο» για τα αμερικανικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Μιλώντας μάλιστα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ότι ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού βρέθηκε εκεί τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να επιθεωρήσει το χώρο για την εγκατάσταση αμερικάνικης βάσης.

Οπως είπε: «Ελπίζω επίσης ότι αμερικανικές εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η στρατηγική θέση αυτού του λιμανιού βρέθηκε σε πρώτο πλάνο πέρυσι, όταν στοιχεία της 10ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας των ΗΠΑ τη χρησιμοποίησαν ως βάση για ελικόπτερα και φορτία κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ από τη Ρουμανία. Την προηγούμενη βδομάδα ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, βρέθηκε στην Ελλάδα για να επισκεφτεί και να δει από πρώτο χέρι τη δυνατότητα να αναπτυχθεί αυτή η στρατηγική υποδομή στην Αλεξανδρούπολη. Και είμαι βέβαιος ότι θα δούμε ισχυρό αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στο σχετιζόμενο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε τη συνεργασία του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τη στενή συνεργασία της ελληνικής ναυτιλίας με τις ΗΠΑ, ενώ επικρότησε για πολλοστή φορά το πρόσφατο ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπου όπως επιβεβαιώνεται ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για «πλάτες» στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Εκτός του πρέσβη των ΗΠΑ, στο συνέδριο μίλησαν ακόμα οι πρέσβεις της Μ. Βρετανίας Kate Smith, της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu, της Ν. Κορέας AHN Youngjip και της Νορβηγίας Jorn Gjelstad.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ