Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Η Αγκελα Μέρκελ επανεξελέγη χτες καγκελάριος για τέταρτη συνεχόμενη θητεία

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ορκίστηκε χτες η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση στη Γερμανία και η Αγκελα Μέρκελ επανεξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία (2005, 2009, 2013 και 2018) στην καγκελαρία. Κατά τη χτεσινή μυστική ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ήταν παρόντες 692 από τους 709 βουλευτές. Υπέρ της Μέρκελ ψήφισαν 364 βουλευτές, δηλαδή μόλις 9 παραπάνω από την ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία (355), ενώ την καταψήφισαν 315 βουλευτές. Επίσης, υπήρχαν και 4 άκυρες ψήφοι και 9 αποχές από την ψηφοφορία. Να σημειωθεί ακόμη ότι η Αγκ. Μέρκελ πήρε 35 ψήφους λιγότερες από τις 399 έδρες που έχει στο Κοινοβούλιο αθροιστικά ο νέος μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Στη συνέχεια, η Αγκ. Μέρκελ ανακηρύχθηκε και επίσημα καγκελάριος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ακολούθησαν η ανακοίνωση του σχηματισμού κυβέρνησης και η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου. Υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος αναλαμβάνει ο Ολαφ Σολτς (SPD), υπουργός Εξωτερικών ο Χάικο Μάας (SPD), υπουργός Αμυνας παραμένει η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν (CDU).

Κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης - 171 μέρες μετά τις εκλογές (24 Σεπτέμβρη) - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταϊνμάγερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που «ξεπεράστηκε η εποχή της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας» και που «τρία κόμματα είναι έτοιμα και πρόθυμα να αναλάβουν την κυβερνητική ευθύνη». Ανάμεσα σε άλλα που προβλέπει η κυβερνητική συμφωνία, ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στην «ανάγκη ανάπτυξης και ανανέωσης της Ευρώπης», που «πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα μαζί με τη Γαλλία και τους άλλους εταίρους της ΕΕ», ενώ σαφείς ήταν οι αιχμές του κατά της ηγεσίας των ΗΠΑ. Σημείωσε με νόημα: «Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης δέχονται προκλήσεις - τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό» και η λογική «όλοι εναντίον όλων» κερδίζει και πάλι έδαφος «στην παγκόσμια πολιτική, πολύ πρόσφατα στην πολιτική εμπορίου».

Στο πλαίσιο της προώθησης των μεταρρυθμίσεων σε ΕΕ και Ευρωζώνη, αλλά και της ενίσχυσης της στρατιωτικής αυτοτέλειας της Ενωσης για την αναβάθμιση των ευρωενωσιακών γεωπολιτικών συμφερόντων, το πρώτο ταξίδι της καγκελαρίου Μέρκελ θα είναι αύριο στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για να συζητήσουν για την ΕΕ, για διεθνή και διμερή θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ