Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η αποπομπή Τίλερσον σηματοδοτεί εξελίξεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι αναταράξεις που προκαλεί η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με συνοπτικές διαδικασίες (με μήνυμα στο «Τουίτερ») και να τον αντικαταστήσει με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο. Η υπόθεση είναι βαθύτερη από τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί κατά καιρούς από το πρώην στέλεχος της «ExxonMobil». Το βέβαιο είναι ότι συνιστά έκφραση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ και, το πιθανότερο, σηματοδοτεί την ακόμα πιο επιθετική πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σε θέματα όπως η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που διαφαίνεται και από τους σχεδιασμούς στη Συρία.

Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν διαφωνίες και ότι πριν από μερικούς μήνες είχε όντως αποκαλέσει τον Πρόεδρο Τραμπ «ηλίθιο», ενώ ενημέρωσε ότι θα παραμείνει έως τις 31 Μάρτη στο υπουργείο. Το ίδιο διάστημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να βγαίνουν «μαχαίρια» αποδίδοντας ευθύνες στον Τίλερσον για τις αποχωρήσεις, τον τελευταίο χρόνο, πολλών διπλωματών καριέρας.

Την ίδια ώρα, αναμενόμενες είναι οι αντιδράσεις, ανησυχίες και προτροπές σε άλλες χώρες. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, εκτίμησε ότι η απόλυση Τίλερσον συνδέεται άμεσα με την πιθανή απόφαση του Προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Οι αλλαγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν γι' αυτόν τον σκοπό ή τουλάχιστον αυτός είναι ένας από τους λόγους», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Τραμπ να αντικαταστήσει τον Τίλερσον με τον Μάικ Πομπέο, που είναι απροκάλυπτα υπέρμαχος της «σκληρής γραμμής» απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του θα οικοδομήσει καλές σχέσεις με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όμως τον κάλεσε «να σέβεται» την Τουρκία. Αφορμή φαίνεται πως είχε δώσει ένα μήνυμα που είχε αναρτήσει στο «Τουίτερ», τον Ιούλη του 2016, πριν γίνει διευθυντής της CIA, ο Πομπέο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο οποίο χαρακτήριζε την Τουρκία «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία». Το μήνυμα αργότερα διαγράφηκε, αλλά δεν... ξεχάστηκε.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να πέσουν πιο χαμηλά από το πάτωμα» οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, εκφράζοντας παρ' όλα αυτά την ελπίδα πως ο νέος υπουργός θα ακολουθήσει μία «πιο εποικοδομητική και νηφάλια προσέγγιση με τη Ρωσία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Δημοκρατικοί βουλευτές της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων αντέδρασαν κατά της προχτεσινής απόφασης των Ρεπουμπλικάνων να τερματίσουν τις έρευνες για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας και τις επαφές με το προεκλογικό επιτελείο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι θα τις συνεχίσουν και θα γράψουν τη δική τους αναφορά, μολονότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν ακροάσεις και να παράγουν έγγραφα και πληροφορίες καθώς αποτελούν κοινοβουλευτική μειοψηφία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ και σύμμαχοι συνεχίζουν τις απειλές κατά του Ιράν(2019-05-21 00:00:00.0)
Αναγνωρίζουν κυριαρχία του Ισραήλ στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν(2019-03-22 00:00:00.0)
Επαναφέρουν τις κυρώσεις στο Ιράν(2018-08-07 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» με προειδοποιήσεις και απειλές(2018-07-24 00:00:00.0)
Πιέσεις για τροποποίηση της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν(2018-01-24 00:00:00.0)
Σε Βρυξέλλες και Βιέννη μεταβαίνει ο Τίλερσον(2017-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ