Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΤΣΕΛ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Προτροπές για άμεσο συμβιβασμό με το Κοσσυφοπέδιο

Στην Αθήνα σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το σχέδιο των ΗΠΑ για τη θωράκιση των συμφερόντων τους στα Δυτικά Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό πρωτίστως με τη Ρωσία αλλά και άλλες δυνάμεις, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χτες στο Βελιγράδι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ααρον Γουές Μίτσελ, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και την πρωθυπουργό της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς.

Με τις χτεσινές επαφές του στο Βελιγράδι ο Μίτσελ ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών που είχε στα Δυτικά Βαλκάνια, πραγματοποιώντας νωρίτερα σειρά ανάλογων επαφών σε Σκόπια και Πρίστινα. Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα και αύριο στην Κύπρο.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης που θα αφορά "τη μεγάλη εικόνα" στο Κοσσυφοπέδιο. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, να βοηθήσουμε και να γίνουμε δημιουργικοί», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μην κρύβοντας τις πιέσεις που άσκησε στη σερβική ηγεσία προκειμένου αφενός να μετεξελιχθεί σε τακτικό στρατό η λεγόμενη «Δύναμη Προστασίας Κοσσόβου», αφετέρου να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο θέμα του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, παραδέχθηκε, αργότερα ότι δεν μπορεί να γίνει δίχως να προηγηθεί τροποποίηση στο Σύνταγμα του προτεκτοράτου «σε βάθος χρόνου». Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία «ανοικτές και πολύ καλές», επισημαίνοντας ότι δεν συζήτησε μόνο για το Κοσσυφοπέδιο αλλά και για «την ασφάλεια στην περιοχή» και την «αφοσίωση των ΗΠΑ να αναπτύξουν μία εταιρική σχέση με τη Σερβία», την οποία χαρακτήρισε «χώρα - κλειδί».

Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στον Μίτσελ που... άκουσε προσεκτικά τις σερβικές θέσεις και έδειξε επίσης έτοιμος για «έντιμο συμβιβασμό» τονίζοντας: «Μπορούμε να αποδεχθούμε μόνο μία συμβιβαστική λύση. Κάθε συμβιβασμός είναι δύσκολος αλλά πρέπει να είναι αποδεκτός από τη μία, την άλλη και μία τρίτη πλευρά». Εξήγησε ότι η Σερβία υλοποίησε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από όσα συμφώνησε με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες τα προηγούμενα χρόνια με τη μεσολάβηση της ΕΕ, όπως π.χ. αυτές που αφορούν το δικαστικό σύστημα, την πολιτική άμυνα, τις τηλεπικοινωνίες. «Οι Αλβανοί είχαν μόνο μία υποχρέωση, αυτή της ίδρυσης Ενωσης Σερβικών Δήμων, και δεν την εκπλήρωσαν», είπε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς και ευχαρίστησε τον Μίτσελ, ο οποίος το παραδέχτηκε. Αναφερόμενος στο θέμα εξέλιξης της «Δύναμης Προστασίας Κοσσόβου» σε στρατό τόνισε ότι αυτό δεν προβλέπεται σε καμία διεθνή συμφωνία. Ούτε στη «Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία» του Κουμάνοβο, που υπογράφτηκε τον Ιούνη του 1999 με το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ούτε στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εξεδόθη μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και προέβλεπε επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο...

  • Αργότερα χτες βράδυ, 64 βουλευτές στην 120μελή Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκριναν νομοσχέδιο προκειμένου να αναγνωριστούν τα Αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Το ίδιο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί και πριν από λίγους μήνες, αλλά τότε ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν το είχε υπογράψει, επικαλούμενος συνταγματικά κωλύματα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ