Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα διεκδίκησης για τα δικαιώματα των σπουδαστών στην πρακτική άσκηση

Πρωτοβουλία ώστε να οργανωθεί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των σπουδαστών στην πρακτική άσκηση παίρνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, που καλεί να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα και να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε ΙΕΚ και κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος περιγράφει την κατάσταση στην πρακτική άσκηση σήμερα και τις διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Με την ανακοίνωση αυτή απευθύνεται σε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια σημειώνοντας:

«Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ σε καλεί να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας όσον αφορά τις πρακτικές. Να πληρωνόμαστε και να ασφαλιζόμαστε κανονικά, η πρακτική να συμβάλλει στην απόκτηση της απαραίτητης γνώσης της τεχνικής και του επαγγέλματος που ήρθαμε να σπουδάσουμε στη σχολή.

Ούτε μια ώρα απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική!

Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας μαζί με τα σωματεία μας!

1. Τι ισχύει στην πρακτική άσκηση;

Η εξάμηνη πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας έχει διάρκεια 960 ώρες και είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των ΙΕΚ. Θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

2. Μόνο για 7 ειδικότητες από τις 52, αυτές που εντάσσονται στο θεσμό της μαθητείας, η πρακτική άσκηση προβλέπεται ότι θα πληρώνεται. Δηλαδή, το πολύ ένας στους πέντε σπουδαστές θα πληρώνεται!

Η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών πάμε κανονικά για πρακτική άσκηση με τη γνωστή διαδικασία του 6μήνου τζάμπα δουλειάς, νόμο που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε ψηφίσει δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να μας έχουν απλήρωτους, να τους καλύπτουμε μια θέση εργασίας, να βγάζουμε κανονικότατα δουλειά και να μην έχουμε κανένα δικαίωμα σε μισθό και ασφάλιση!

3. Το ποσό που θα παίρνουμε είναι ψίχουλα και στην πραγματικότητα πάνω απ' τα μισά λεφτά προέρχονται από τη φορολογία που ήδη πληρώνουμε! Πάνε ως επιδότηση στην επιχείρηση που θα κάνουμε πρακτική και ο εργοδότης βάζει απ' την τσέπη του περίπου 9 ευρώ για το μεροκάματο. Συμπέρασμα; Το οχτάωρο του μαθητευόμενου για μια επιχείρηση δεν αξίζει ούτε ένα 10ευρω.

Οι εργοδότες επιδοτούνται για να μας χρησιμοποιούν ως φτηνούς εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς χρειάζονταν. Στο όνομα της μαθητείας θέλουν να μας "εκπαιδεύσουν" να συνηθίζουμε με τα ψίχουλα, να μη διεκδικούμε όσα μας αξίζουν και μάλιστα πολλές φορές μας λένε: "Μη μιλάς, μη διεκδικείς κι άμα είσαι καλός θα σε κρατήσει"! Η ζωή όμως δείχνει το αντίθετο. Την κατάσταση τη γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Η πρακτική μας άσκηση πολλές φορές δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο που σπουδάζουμε. Σε μια σειρά από χώρους δουλειάς καλύπτουμε κενά μόνιμου προσωπικού που δεν υπάρχει, δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια, βγάζουμε τη "λάντζα" όπως, για παράδειγμα, σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας "καταρτίζονται" συνάδελφοί μας με 8ωρα κανονικής δουλειάς ως καμαριέρες, σερβιτόροι, κ.λπ. Οταν τελειώσει η πρακτική μας άσκηση αυτό το "πόστο" το αναλαμβάνει κάποιος άλλος συνάδελφός μας πρακτικάριος με τους ίδιους άσχημους όρους. Γιατί δεν τους νοιάζει να προσφέρουν θέσεις εργασίας για το καλό των εργαζομένων, αλλά να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα και να βγάζουν όσο δυνατόν περισσότερα.

4. Για το διάστημα της πρακτικής μας άσκησης η ασφάλισή μας, που καλύπτουν τα ΙΕΚ, είναι μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας, δηλαδή στο 1% για ασφάλιση ανά κλάδο.

Τελικά, αυτή η κατάσταση δεν απαντάει στην ανάγκη που έχουμε για εξειδικευμένη γνώση της τεχνικής και του επαγγέλματος που ήρθαμε να σπουδάσουμε, αλλά και για δουλειά με δικαιώματα!

Ισα ίσα, απαντάει στις ανάγκες των αφεντικών για φθηνούς εργαζόμενους, με ελάχιστα δικαιώματα και από νωρίς να "εκπαιδεύονται" για να συνηθίζουν με τα ψίχουλα!

Οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση

Από την ίδια την καθημερινότητα για όλους εμάς που παλεύουμε για να σπουδάσουμε, να τα φέρουμε βόλτα προκύπτει η ανάγκη καθένας από μας να μπει ορμητικά στον αγώνα! Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για κάθε σπουδαστή! Οργανωμένα, μέσα από το Σύλλογό μας, τις Επιτροπές στα ΙΕΚ, μαζί με τα Σωματεία του κλάδου μας, να παλέψουμε για ούτε μία ώρα απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική, συνολικά για τα δικαιώματά μας.

Προχωράμε σε κοινές ενημερώσεις - συνελεύσεις του Συλλόγου, των Επιτροπών, με τα Σωματεία, για τα ζητήματα της πρακτικής άσκησης, τους όρους δουλειάς και ζωής μας. Ενημερωνόμαστε, οργανωνόμαστε στα σωματεία μας που διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δηλαδή ζητήματα που αφορούν το μισθό, το ωράριο, την ασφάλισή μας, τις άδειές μας, την προστασία της μητρότητας, τον ελεύθερο χρόνο μας.

Σε κάθε ΙΕΚ, σε κάθε ειδικότητα και τμήμα οργανωνόμαστε!

Με Γενικές Συνελεύσεις συζητάμε και αποφασίζουμε με βάση τα δικά μας συμφέροντα.

Για δουλειά και σπουδές με δικαιώματα και όχι σκλαβιά, είτε ως πρακτικάριοι είτε ως εργαζόμενοι.

Ολα αυτά που θα συζητήσουμε στις σχολές μας να γίνουν αφορμή για να βγούμε πιο δυνατοί! Με Επιτροπές Αγώνα σε κάθε σχολή, με πιο δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου δίπλα σε κάθε σπουδαστή!

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για:

  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.
  • Καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική και να προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ με βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο για όσους σπουδαστές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
  • Δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αισιόδοξο μήνυμα η ισχυροποίηση του συλλόγου τους (31/1/2018)
Συγκροτήθηκε Σύλλογος Σπουδαστών στο δημόσιο ΙΕΚ Χαλκίδας (19/5/2017)
Ξεκίνησαν χτες οι εκλογές (2/12/2008)
Ψηφίζουμε για τις ανάγκες μας (29/11/2008)
Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας (14/11/2007)
Δικαίωμα η επαγγελματική εκπαίδευση (17/10/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org