Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορόνες για «αναβάθμιση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ως εγχείρημα «που θα αποτελέσει οδηγό για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ των ΑΕΙ άλλων Περιφερειών» περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου και του δήμου Αιγάλεω.

Οπως ανακοίνωσε, τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί σχέδιο νόμου μετά από την ολοκλήρωση των διεργασιών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου και έπονται τα Ιόνια, η Θεσσαλία με τη Στερεά, αλλά και η Δυτική Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ούτε λίγο - ούτε πολύ μία εικόνα οικονομικής και θεσμικής αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο ίδρυμα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής, δείχνει εξαρχής το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό». Βέβαια, μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να προσδώσει στο εγχείρημα διάσταση αναβάθμισης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων που ζουν στη Δυτική Αττική και των σπουδών, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν κρύβει πως η ίδρυσή του και το περιεχόμενό του σχετίζονται με τη βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριοποίηση που είναι έντονη στη Δυτική Αττική, αλλά και τη συνολική στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης προς όφελος των επιχειρήσεων, με το νέο ίδρυμα να αποτελεί μοντέλο σύνδεσης των πανεπιστημίων με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εξω από το χώρο που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - ο οποίος ήταν αποκλεισμένος από την αστυνομία - σπουδαστές από Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες απέναντι στις στοχεύσεις που έχει η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οπως δήλωναν, «η φιέστα αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου έχει σκοπό να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες για την αναβάθμιση των σπουδών μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η ψήφισή του αποτελεί δούρειο ίππο για να προωθηθούν οι στόχοι του κεφαλαίου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ταυτόχρονα, βάζει νέα εμπόδια στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε, δεν καλύπτει την ανάγκη μας για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενό μας», σημειώνουν οι σπουδαστές που δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών και πρόσβαση στη δουλειά με δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση καλούσε και το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ