Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η διάδοση και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε το 2015, το 2025 περίπου το 10% των παγκόσμιου ΑΕΠ θα βρίσκεται αποθηκευμένο σε κρυπτονομίσματα βασισμένα σε blockchain.

Σήμερα, κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν ήδη διεθνούς εμβέλειας πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτικοί οργανισμοί. Από το 2012 το Ripple, ένα βασισμένο σε blockchain σύστημα διακανονισμού διεθνών συναλλαγών, χρησιμοποιείται ευρέως μεταξύ τραπεζών. Κυβερνήσεις Πολιτειών των ΗΠΑ, όπως του Ντέλαγουερ και του Ιλινόι, χρησιμοποιούν κατανεμημένα καθολικά για τα πιστοποιητικά γέννησης. Στο Βερμόντ, νόμος επιτρέπει την πιστοποίηση της αυθεντικότητας εγγράφων μέσω τεχνολογιών blockchain. Το Ντουμπάι χρησιμοποιεί blockchains για την απόκτηση αδειών, ενώ από το 2016 η Τυνησία άρχισε να εκδίδει μια υποστηριζόμενη από αλυσίδα των μπλοκ εκδοχή του εθνικού νομίσματος, που αποκαλεί eDinar. Κρυπτονομίσματα και τεχνολογίες βασισμένες σε blockchain χρησιμοποιούν διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ακόμη και μετανάστες εργάτες για να στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους, επειδή τους στοιχίζει λιγότερο απ' ό,τι μέσω της γνωστής εταιρείας μεταφοράς χρηματικών ποσών. Γι' αυτό, σύμφωνα με μια πηγή, περίπου το 20% των διεθνών εμβασμάτων ανάμεσα στη Νότιο Κορέα και τις Φιλιππίνες στηρίζεται στο Bitcoin.

Το Γενάρη του 2017, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Κίνας έλεγξαν το Huobi, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο Bitcoin και συμβατικών νομισμάτων στη χώρα. Τον περασμένο Σεπτέμβρη η κεντρική τράπεζα διέταξε την προσωρινή παύση συναλλαγών στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Τόσο το Huobi όσο και το OKCoin άλλαξαν τακτική, δημιουργώντας θυγατρικές που ασχολούνται μόνο με ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενώ προχώρησαν σε δημιουργία φυσικών καταστημάτων στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ. Η Κίνα εξετάζει την έκδοση δικού της κρυπτονομίσματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας(22/9/2017)
Οταν οι ΗΠΑ ενισχύουν το «αντιδολαριακό» μέτωπο(13/7/2014)
Σύνοδος Κορυφής των χωρών του BRICS(29/3/2012)
Επικίνδυνες εξελίξεις(31/12/2010)
«Νομισματικός πόλεμος»: Μια άλλη πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης(10/10/2010)
Συλλήψεις και καταστολή ενάντια στο λαό(7/10/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org