Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η περίπτωση του Bitcoin

Η αλυσίδα των μπλοκ του Bitcoin ήταν το πρώτο κατανεμημένο καθολικό που δεν χρειαζόταν κεντρικό εξυπηρετητή ή κάποιο οικονομικό οργανισμό για το στηρίζει, και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα. Το Νοέμβρη του 2017 περιείχε περισσότερα από 130 Gigabyte πληροφοριών και κάθε νέα συναλλαγή αυξάνει αυτό το μέγεθος.

Αν και δεν έχουν φυσική υπόσταση, τα κρυπτονομίσματα δεν παράγονται δωρεάν. Υπολογίζεται ότι το Bitcoin καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια όσο περίπου ολόκληρη η Ιρλανδία (27 τεραβατώρες κάθε χρόνο), συμβάλλοντας με επιπλέον 29 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αν και το σύστημα του Bitcoin υποτίθεται ότι κατανέμει την εξουσία μεταξύ πολλών «μεταλλευτών», με την ομαδοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα δημιουργήθηκε ένας μικρός αριθμός ομάδων, που έγιναν αρκετά ισχυρές ώστε να χειραγωγούν ολόκληρο το σύστημα. Το ομότιμο δίκτυο έμεινε στα λόγια.

Εγγενές πρόβλημα του Bitcoin είναι ότι δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία περισσότερων από 7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ μόνο οι συναλλαγές μιας γνωστής εταιρείας πλαστικού χρήματος ξεπερνούν τις 2.000 ανά δευτερόλεπτο.

Κατά την πρόσφατη απότομη άνοδο της τιμής του Bitcoin μέχρι τα 11.000 δολάρια (δεκαπλασιασμός σε σχέση με το 2016), διάφοροι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, κράτη και ενώσεις κρατών (π.χ. η ΕΕ) προειδοποίησαν ότι πρόκειται για ασταθές οικονομικό προϊόν και όποιος επενδύσει σε αυτό δεν έχει καμία κρατική ή τραπεζική κάλυψη για τυχόν απώλειες. Δυο βδομάδες μετά την κατακόρυφη άνοδο, το Bitcoin είχε χάσει το 40% της «αξίας» του, για να ξανανέβει πάλι, σε μια τυχοδιωκτική φρενίτιδα και προφανή χειραγώγηση.

Το 71% της «εξόρυξης» Bitcoin πραγματοποιείται στην Κίνα. Η αμέσως επόμενη σε σχετική δραστηριότητα χώρα είναι η Ινδία, με 4%. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να «εξορύξει» Bitcoin στο σπίτι. Η διαδικασία κυριαρχείται σήμερα από γιγαντιαίες ομάδες εξόρυξης, όπως αυτές στην Κίνα, με αποτέλεσμα η πιθανότητα «εξόρυξης» ενός μπλοκ από ιδιώτη να είναι μία στα οκτώ εκατομμύρια. Οι μεμονωμένοι «μεταλλευτές» θα ξόδευαν σήμερα πολύ περισσότερα για την πληρωμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος από όσα θα κέρδιζαν από τα μπλοκ που ίσως «εξόρυσσαν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική(7/7/2018)
Αυξάνονται οι δόσεις για τα χαράτσια αυθαιρέτων(3/2/2012)
ΑΤΙΤΛΟ(22/11/2009)
Η Βουλγαρία προειδοποιεί(4/3/2005)
Ομόφωνο «όχι» στους χρυσοθήρες(10/5/2003)
μικραΜΕΓΑΛΑ(26/2/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org