Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ
«Καθαρό» από εργατικά δικαιώματα και δεδουλευμένα το θέλουν οι «επενδυτές»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Σύρου του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις

Eurokinissi

Προς ολοκλήρωση οδεύει η αλλαγή «χεριών» του Νεωρίου Σύρου, του τρίτου σε μέγεθος υποδομών ναυπηγείου της χώρας, το οποίο από τον όμιλο Ταβουλάρη (στον ίδιο έχουν πωληθεί και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας) περνάει σε έτερο «επενδυτή», στην εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων «ONEX Shipyards», υπόθεση για την οποία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις όσον αφορά το Νεώριο Σύρου, αλλά και συνολικά στη ναυπηγική βιομηχανία, είναι ενταγμένες στον «στρατηγικής σημασίας» στόχο της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο Ενέργειας και συνδυασμένων μεταφορών, από και προς την ΕΕ, στόχο που «τρέχει» με συνέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία θεωρείται από τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους οργανισμούς τους στρατηγικής σημασίας «πόστο» για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και της επιρροής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Τα ...ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του ναυπηγείου

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο καλοκαίρι το Νεώριο είχε επισκεφτεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, τονίζοντας πολλές φορές από τότε πως «η Ουάσιγκτον δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης», ενώ απαντώντας «εμμέσως» πλην σαφέστατα στο ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για το ναυπηγείο, είχε δημόσια ζητήσει το ναυπηγείο της Σύρου να περάσει σε αμερικανική εταιρεία, χαρακτηρίζοντάς το στρατηγική υποδομή που πρέπει να μείνει οπωσδήποτε σε ΝΑΤΟικά χέρια.

Ειδικά για το Νεώριο Σύρου έχει γραφτεί στον αστικό Τύπο (π.χ. «Βήμα») ότι «με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να επιδεικνύει υψηλή δραστηριότητα στη Μεσόγειο, αμερικανικά σκάφη θα μπορούν να επισκευάζονται στη Σύρο, όπως επίσης σκάφη άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ», και ότι το ναυπηγείο θα μπορεί να εξυπηρετήσει «την ανάγκη για επισκευές σε πλωτές εξέδρες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

Σε συνέντευξή του στις 4 Μάρτη ο εκπρόσωπος της «ONEX», Πάνος Ξενοκώστας, ανέφερε ότι «η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αλλά η ίδια πολύ εμφατικά έχει ζητήσει την συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης, ούτως ώστε όπου μπορεί να βοηθήσει. Σε επενδύσεις, γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, ακόμη και σε αμυντική συνεργασία. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Στο πλαίσιο αυτό, αυτό που γνωρίζω είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε και θεωρεί πάντα την Ελλάδα έναν στρατηγικό εταίρο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ωθεί συγκεκριμένες επενδύσεις, που μπορούν να δώσουν πνοή στον τόπο και, από την άλλη, όταν μιλάμε για χώρους όπως είναι η Σύρος, η Αλεξανδρούπολη, η Κρήτη, αυτά τα σημεία, επειδή η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ, κάποιοι το ξεχνάνε συνεχώς, αποτελούν σύνορα και σημεία στρατηγικής για την ίδια την ύπαρξη του δυτικού κόσμου». Ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής έχει πει σε προηγούμενες συνεντεύξεις του ότι το συγκεκριμένο ναυπηγείο «έχει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά», όπως το «γεωπολιτικό», γιατί βρίσκεται σε περιοχή ανοιχτής θάλασσας, στοιχείο που το καθιστά ελκυστικότερο σε περιπτώσεις επισκευών αμυντικού εξοπλισμού.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και το νέο ...«επενδυτή»

Οι επενδύσεις και οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, συνολικά δραστική μείωση της εργατικής δύναμης. Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια συνέντευξη (4 Μάρτη) στον εκπρόσωπο της «Exon» τέθηκε η εξής ερώτηση: «Ομως με τη δημιουργία της νέας σας εταιρείας, εξυπακούεται ότι θα υπάρξει μία "εκκαθάριση" του προσωπικού και επαναπρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων». Η απάντησή του ήταν: «Αυτό που είναι ζητούμενο είναι όχι μόνο να είναι κανείς καλός στη δουλειά του, αλλά να είναι και καλός άνθρωπος και καλός χαρακτήρας και να μπορεί να λειτουργεί αρμονικά κάτω από ένα κοινό όραμα ανάπτυξης». Στο όνομα του ...«κοινού οράματος ανάπτυξης», με την εργοδοσία, δηλαδή την πολυεθνική, οι εργαζόμενοι καλούνται από τον «επενδυτή» να υπογράψουν όχι μόνο τις απολύσεις τους, αλλά ότι αυτές έγιναν από τις 30 Απρίλη του 2017, δηλαδή αναδρομικά. Με άλλα λόγια, ο νέος επενδυτής πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στο ναυπηγείο, «τρώει» τους μισθούς ενός χρόνου, τους οποίους οφείλει ο προηγούμενος «επενδυτής», όμιλος Ταβουλάρη, ο οποίος με τη σειρά του βγαίνει εξίσου κερδισμένος, αφού χώρια τα πόσα κερδίζει με την πώληση του ναυπηγείου, «καθάρισε» και με τα δεδουλευμένα.

Μάλιστα, η προσωρινή διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου Σύρου, στηρίζοντας ουσιαστικά τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς, κάλεσε σε Γενική Συνέλευση όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους και έκτακτους) καθώς και τους συνταξιούχους και τους ζήτησε να συμφωνήσουν στην αναδρομική απόλυσή τους, από τις 30/4/2017, ώστε να βάλουν πλάτη για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης και της μεταβίβασής της σε νέο ιδιοκτήτη με το πρόσχημα της εξασφάλισης μέρους των δεδουλευμένων τους.

Οι αναδρομικές απολύσεις ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου»

Στη «λύση» την οποία προώθησε η προσωρινή διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου αναφέρεται ανακοίνωση της Γραμματείας Σύρου του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, η Γραμματεία σημειώνει ότι οι εξελίξεις στο Νεώριο «αναδεικνύουν την αγωνία των εργαζομένων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σε αυτό το δίκαιο αίτημά τους η Γραμματεία του ΠΑΜΕ πάντα ήταν και θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους του Νεωρίου. Δυστυχώς, η απληρωσιά δεν είναι μόνο φαινόμενο του ναυπηγείου, είναι ένα ζήτημα που υπάρχει και σε άλλους εργασιακούς χώρους (...) Το πρόβλημα λοιπόν είναι συλλογικό και γι' αυτό και δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις. Στη βάση αυτή δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για τη λύση που προωθήθηκε, με την υπογραφή δήλωσης οικειοθελούς απόλυσης.

Δεν παρέχεται καμία γραπτή δέσμευση από την πλευρά της εργοδοσίας για την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων, ούτε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή τους, ενώ παράλληλα παραιτούνται κάθε δικαιώματός τους μετά την 30/4/2017. Θυμίζουμε ότι το πλάνο εξυγίανσης της επιχείρησης είναι σε βάθος 20ετίας. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικά στο νέο επενδυτή να αναλάβει την επιχείρηση "καθαρή" από εργαζόμενους και υποχρεώσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους εργαζόμενους; Οτι στο σχέδιο ανακατάταξης προσωπικού, η νέα διοίκηση μπορεί να χρησιμοποιήσει όσους και όποιους εργαζόμενους θέλει, χωρίς να εξασφαλίζεται καμία από τις προηγούμενες θέσεις εργασίας και με ό,τι σύμβαση θέλει».

Η Γραμματεία, αναφερόμενη στο επιχείρημα ότι το ναυπηγείο δεν είχε ρεύμα από τις 30/4/2017, που χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν οι αναδρομικές απολύσεις και να «κουρευτούν» τα δεδουλευμένα από τη μέρα εκείνη και μετά, επισημαίνει καταρχάς τις ευθύνες που είχαν οι εκάστοτε διοικήσεις του σωματείου, που όλο το προηγούμενο διάστημα «διέρρεαν υποσχέσεις περί πληρωμής των δεδουλευμένων (όλα και στο χέρι) της νέας εργοδοσίας, ενώ δεν αξιοποίησαν τη βοήθεια και την αλληλεγγύη και άλλων σωματείων του νησιού και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ τοπικά και στον κλάδο που είχαν διάθεση να δώσουν, ώστε να αποκτήσει άλλη δυναμική ο αγώνας». Προσθέτει ακόμα ότι αποτελεί ευθύνη της εργοδοσίας η διακοπή του ρεύματος και πως το επιχείρημα αυτό «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για εκατοντάδες επιχειρήσεις με αντίστοιχα προβλήματα. Δημιουργεί ένα προδεδικασμένο υπέρ των εργοδοτών να απαιτούν να μην καταβάλλουν δεδουλευμένα επειδή ο ίδιοι είναι ασυνεπείς σε υποχρεώσεις προς τρίτους (...) Οδηγεί σε λογικές συνδιαχείρισης (όλοι έχουν ευθύνη αν η επιχείρηση δεν πάει καλά, ας βάλουμε πλάτη να βοηθήσουμε την επιχείρηση κ.λπ.) που η εμπειρία έχει δείξει πάμπολλες φορές ότι οδήγησαν στον αφανισμό δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων».

Η Γραμματεία καταλήγει σημειώνοντας:

«Παρ' όλες τις αντιρρήσεις μας, δεν βάζουμε απέναντί μας τον απλό εργαζόμενο και θα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πάλη για:

  • Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
  • Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμιά βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας.
  • Με ευθύνη της εργοδοσίας και έλεγχο από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων άμεσα να γίνει από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας καταγραφή προβλημάτων για όλες τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, για άμεση συντήρησή τους, για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με εξασφαλισμένους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Να λειτουργεί το ναυπηγείο σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους.
  • Να υπογραφούν ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ειδικά στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής υπάρχει πλούσια πείρα από τους πρόσφατους αγώνες που αναπτύχθηκαν, οι οποίοι τελικά οδήγησαν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org