Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Συγκεντρώσεις στις 20 Μάρτη σε Αθήνα και Πειραιά

Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Athens Ledra»
Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Athens Ledra»
Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και άλλες μορφές, Συνδικάτα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε η μάχη για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, υπεράσπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Σημαντικός σταθμός σε αυτήν την προσπάθεια είναι το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ την Τρίτη 20/3, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Συγκέντρωση την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τις αγωνιστικές δράσεις Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έχουν ριχτεί στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στη γραμμή συμβιβασμού που στηρίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ». Καλεί τα εργατικά σωματεία της Αθήνας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, υπογραμμίζοντας: «Συνεχίζουμε και οργανώνουμε την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο (...) Δυναμώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις, για επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ».

Εντατικές προετοιμασίες για την πανοικοδομική απεργία

Ξεχωριστή σημασία στη μάχη για τις ΣΣΕ έχει η πανοικοδομική απεργία που έχει κηρύξει για τις 14 Μάρτη η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στο ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει, βασικοί άξονες είναι οι εξής: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων έχει οριστεί για τις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί ακόμα σε Αγρίνιο, Αρτα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Ικαρία, Καρδίτσα, Λαμία, Λάρισα, Λευκάδα και Πάτρα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με στόχο την ενημέρωση των οικοδόμων έχει κηρύξει στάσεις εργασίας σε εργοτάξια: Σήμερα (11 π.μ. έως 12 μ.) στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, τη Δευτέρα 12/3 (10 π.μ. έως 12 μ.) σε εργοτάξιο στο Μαρκόπουλο (στούντιο «Καραγιάννης»). Ακόμα σήμερα θα γίνει εξόρμηση στο εργοτάξιο του Ασκληπιείου Βούλας. Χτες, έγινε στάση στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Athens Ledra».

Προχτές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο και μαζί με αντιπροσωπείες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποίησαν εξορμήσεις στα εργοτάξια του νησιού.

Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε προχτές Γενική Συνέλευση. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία, ενώ για την επιτυχία της αποφασίστηκαν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στις πιάτσες και τις γειτονιές.

Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και την ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, την Κυριακή 11/3, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν αποφασίσει επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Απεργία στις 29/3 στα Τρόφιμα - Ποτά

Συνέχεια στη δράση για τις ΣΣΕ δίνει η απεργία στις 29/3 που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, καλώντας όλα τα σωματεία της να πάρουν αποφάσεις για την επιτυχία της απεργίας. «Κάθε σωματείο και συνδικαλιστής - τονίζει - να μπει μπροστά και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους, για να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ. Να οργανώσει τη δουλειά στο χώρο του, στο δίπλα εργοστάσιο, να συγκροτήσει Επιτροπές Αγώνα στα τμήματα, απεργιακές φρουρές, να αναλάβει συλλογικά την ευθύνη για τη συμμετοχή και την περιφρούρηση της απεργίας από τους ίδιους τους συναδέλφους, να συντονίσει την προσπάθεια αυτή με την Ομοσπονδία και τα υπόλοιπα συνδικάτα, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και ενιαίο τρόπο να δοθεί η μάχη».

Μέχρι χτες αποφάσεις για την απεργία είχαν πάρει οι Γενικές Συνελεύσεις των κλαδικών Συνδικάτων Αττικής και Λάρισας και των σωματείων στις επιχειρήσεις ΕΒΓΑ, TASTY, «Νηρέας» Θεσπρωτίας και «Νηρέας» Εύβοιας. Ακόμα, αποφάσεις έχουν πάρει τα Διοικητικά Συμβούλια του κλαδικού Συνδικάτου Εύβοιας - Βοιωτίας και του Σωματείου Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» Αθήνας.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο, Σάββατο, στις 5 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 12/3, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με θέμα τις ΣΣΕ και τους πλειστηριασμούς. Το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 22/3, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ