Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σύνθετο παζάρι με επιδίωξη την ευρωατλαντική ένταξη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επιστρέφουν τα βαριά «σύννεφα» στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας καθώς η ολιγωρία των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να υλοποιήσουν βασικές πλευρές της συμφωνίας που έχουν υπογράψει κατά διαστήματα στις Βρυξέλλες με την ηγεσία των Σέρβων και τη μεσολάβηση της ΕΕ προκαλεί αγανάκτηση στη Σερβία.

Χτες, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, δίνοντας συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik» παρατήρησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου την Τετάρτη να μην εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων «οδηγεί στο μηδέν» το διμερή διάλογο «ομαλοποίησης των σχέσεων». Φυσικά, πρόκειται για ένα παζάρι ανάμεσα σε αστικές τάξεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Σερβίας, που προσπαθεί να προωθήσει την ένταξη στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, κάτι που επιδιώκουν ΕΕ και ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η οποία επίσης έχει δικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Οπως τόνισε ο Ντάσιτς, «εφόσον το ουσιώδες μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των Αλβανών ανενδοίαστα και χωρίς κυρώσεις αρνούνται να εφαρμόσουν, τότε και το Βελιγράδι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός ισχύος ό,τι άλλο συμφωνήθηκε». Κατά την εκτίμηση του Σέρβου υπουργού, απώτερος στόχος της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών είναι να πετύχουν ουσιαστικά «απαλλαγή» από την υποχρέωση ίδρυσης της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου (που προβλέπεται από συμφωνία του 2013) επιδιώκοντας να μπουν και οι ΗΠΑ (πέρα από την ΕΕ) στο τραπέζι της μεσολάβησης στο διάλογο με το Βελιγράδι.

Η συμφωνία του 2013 για την ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου ουδέποτε εφαρμόστηκε. Προβλέπει ότι το όργανο αυτό (που αντιμετωπίζεται από την Πρίστινα ως εργαλείο πιθανής, μελλοντικής διχοτόμησης του προτεκτοράτου) θα εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, ενώ θα επιβλέπει και την τήρηση των ποσοστώσεων, με εθνικά κριτήρια, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Χτες, μετέβη στο Βουκουρέστι ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μολονότι «παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα». Μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, τον κάλεσε να αναλάβει ρόλο προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος ενημερώνοντάς τον για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ. Σε άλλο σημείο ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Ρουμανία δεν είναι μόνο μία από τις πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου αλλά και «η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής».

«Εάν αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί θα κερδίσουν τα πάντα και το ερώτημά μου είναι το εξής: Τι θα πάρουν οι Σέρβοι;», αναρωτήθηκε, ακούγοντας στη συνέχεια τον Ρουμάνο ομόλογό του να δηλώνει: «Εάν η λύση δεν είναι δίκαιη, και δεν υποστηρίζεται, τότε δεν θα είναι λύση!».

Αντιδράσεις Γερμανού υπουργού για το 2025...

Παράλληλα, επιφυλακτικός έως αρνητικός εμφανίστηκε χτες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, στο περιθώριο συνόδου ομολόγων του από χώρες της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε σχέση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2025. «Δεν θεωρώ καλή ιδέα να θέτουμε ημερομηνίες και να λέμε ότι μέχρι το 2025 πρέπει να έχουν γίνει όλα», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας ότι «οι χώρες θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τους όρους και μετά θα μπορέσει να αποφασιστεί η ένταξή τους (...) Το να θέτουμε ημερομηνίες είναι η λάθος σειρά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ