Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο

Στην οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, αλλά και στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο επικεντρώθηκαν οι δυο ηγέτες

Από τις κοινές δηλώσεις Ντ. Τραμπ και Στ. Λεβέν

Copyright 2018 The Associated

Από τις κοινές δηλώσεις Ντ. Τραμπ και Στ. Λεβέν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Θέματα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας συζήτησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, κατά την προχτεσινή επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Σουηδών επιχειρηματιών. Στο επίκεντρο των δηλώσεων βρέθηκε, όπως αναμενόταν, το ζητήματα των σχεδίων επιβολής αυστηρότερων δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Οπως είπε ο Τραμπ σε σχετική ερώτηση, ένας λόγος για τον οποίο εκλέχτηκε Πρόεδρος είναι για να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, σημείωσε με νόημα: «Οταν έχεις έλλειμμα με κάθε χώρα, οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι τόσο κακοί. Οταν είμαστε "πίσω" με κάποιες χώρες - κατά 30, 40, 60, 100 δισ. δολάρια - ο εμπορικός πόλεμος πληγώνει αυτούς, όχι εμάς».

Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως αξιοποιεί τους δασμούς για να παζαρέψει καλύτερους όρους σε εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες: «Διαπραγματευόμαστε στη NAFTA. Και αν πετύχουμε μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό (σ.σ. συμφέρουσα για τις ΗΠΑ), τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να τους επιβάλλουμε δασμούς». Αντίστοιχα, «αν η ΕΕ άρει ορισμένα φοβερά εμπόδια για τις επιχειρήσεις μας που θέλουν να παράγουν εκεί, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε (σ.σ. για άρση των δασμών)».

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός σημείωσε πως κατανοεί και σέβεται την «άποψη του Προέδρου Τραμπ ότι πρέπει να φροντίζει για τη δική του χώρα. Αυτό είναι και το δικό μου κύριο καθήκον». Ετσι, «ως Σουηδός υποστηρίζω τις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει εμπόριο με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια», ενώ «είναι σημαντικό για μας να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Οι δυο ηγέτες εξήραν τις οικονομικές τους σχέσεις, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σουηδία και οι σουηδικές επενδύσεις στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πάνω από 200.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας. Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με τη Σουηδία», είπε ο Ντ. Τραμπ. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Σουηδία «θα προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot με μια συμφωνία αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταλλάσσουν κυρώσεις και δασμούς(2019-05-14 00:00:00.0)
Τέλος Γενάρη οι νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας(2019-01-18 00:00:00.0)
Συνάντηση Τραμπ - Γιούνκερ σε κλίμα όξυνσης των σχέσεων(2018-07-26 00:00:00.0)
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις φουντώνουν(2018-07-24 00:00:00.0)
Προωθείται νέα λίστα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα(2018-06-16 00:00:00.0)
Ανοιγμα εμπορικού μετώπου;(1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ