Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΕΜΠΟΡΙΟ
Σχέδια για λίστα αντιποίνων από την ΕΕ στους δασμούς Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενο χάλυβα κατά 25% και σε εισαγόμενο αλουμίνιο κατά 10%. Ανώτεροι αξιωματούχοι στην ΕΕ μελετούν ήδη μία λίστα με πιθανά αντίποινα απέναντι στην αύξηση των αμερικανικών δασμών, βάζοντας στο στόχαστρο αμερικανικά ενδύματα, καλαμπόκι, χυμούς φρούτων, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και μπέρμπον.

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν χτες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25% και ενημέρωσε από τις αρχές της βδομάδας εκπροσώπους των 28 χωρών - μελών δείχνοντάς τους τη λίστα, που είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών.

Το ίδιο διάστημα, συνεχίζεται και η κόντρα εντός ΗΠΑ με τον (Ρεπουμπλικάνο) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, να επισημαίνει για μία ακόμη φορά τη διαφωνία του με τα σχέδια αύξησης δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα προτείνοντας στην κυβέρνηση μία «πιο χειρουργική προσέγγιση», ώστε να μειωθούν τα αντίποινα από τις πληγείσες χώρες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντίδραση του Π. Ράιαν και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα, (αργά προχτές βράδυ) πραγματοποιήθηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, μετά τις πρότερες δηλώσεις του Αμερικανού ηγέτη πως θα μπορούσε να εξαιρέσει τον Καναδά και το Μεξικό από την αύξηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο εάν επιτευχθεί και υπογραφεί μία ικανοποιητική νέα ΝΑFTA («Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής»). Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το εμπόριο και τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης της NAFTA, πως ο Τραμπ επισήμανε την ανάγκη η συμφωνία να είναι «δίκαια και για τις τρεις χώρες» επειδή η τρέχουσα συμφωνία «δημιουργεί μεγάλο εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ