Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Απρίλη

Με φόντο τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε Ασία - Ειρηνικό

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών την περασμένη Δευτέρα

KCNA via KNS

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών την περασμένη Δευτέρα
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής μεταξύ των δύο ηγεσιών στα τέλη Απρίλη, όπως δήλωσε χτες ο υπεύθυνος του νοτιοκορεατικού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας Τσουνγκ Εουι-γιονγκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας της Σεούλ που έκανε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ.

«Οι δύο Κορέες αποφάσισαν να διεξάγουν την τρίτη διακορεατική Σύνοδο στο χωριό Πανμουτζόμ στα τέλη του Απρίλη και λεπτομέρειες για τη συνάντηση θα συζητηθούν σε συναντήσεις εργασίας (αξιωματούχων)» δήλωσε ο Τσουνγκ, που πρόσθεσε: «Οι δύο Κορέες συμφώνησαν ακόμα να ανοίγουν μια γραμμή επικοινωνίας για έκτακτες καταστάσεις ("hot line") ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η στρατιωτική ένταση και να γίνουν στενές διαβουλεύσεις και η πρώτη επικοινωνία θα γίνει πριν τη Σύνοδο». Οπως μετέδωσαν τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η Βόρεια Κορέα έδειξε σαφή βούληση για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπήρχε λόγος για τον πυρηνικό της εξοπλισμό αν λήξουν οι στρατιωτικές απειλές προς τη χώρα και διασφαλιστεί η ασφάλεια του καθεστώτος της.

Υποστήριξε επίσης ότι «ο Βορράς εξέφρασε την πρόθεσή του να έχει ειλικρινείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ, για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση και για να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον».

Η ανακοίνωση έγινε μετά την επίσκεψη της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας, που ακολούθησε την επίσημη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ (στη Νότια Κορέα), με επικεφαλής ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα, προχτές το βράδυ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν παρέθεσε επίσημο δείπνο για τη νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία, για το οποίο το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε πως έγινε μια «ανοιχτόκαρδη συζήτηση», με σκοπό να υπάρξει «ουσιαστική βελτίωση» των διακορεατικών σχέσεων και να «διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο».

Ο προγραμματισμός μιας συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών είναι ενδεικτικός τού πόσο πυκνώνουν οι διεργασίες γύρω από τη Χερσόνησο, οι οποίες αφορούν βέβαια την προώθηση σχεδιασμών πολλών αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταθεί οι επισημάνσεις για την ανάγκη επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Χερσόνησο και η αντιπαράθεση γύρω από τις προϋποθέσεις για την πετυχημένη ολοκλήρωσή τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η συγκέντρωση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων στην ευρύτερη περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού (από Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία κ.τ.λ.) δεν είναι καθόλου άσχετη με την προώθηση αντίπαλων μονοπωλιακών σχεδιασμών, η υπεράσπιση των οποίων δεν αποκλείει ούτε συμβιβασμούς ούτε και όξυνση της κόντρας σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για «πιθανή πρόοδο» στο ζήτημα των συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ, συμπληρώνοντας ότι μπορεί η ελπίδα να είναι και «κάλπικη», αλλά και μιλώντας για «σοβαρή προσπάθεια» που καταβάλλουν όλες οι πλευρές.

  • Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο ζήτησε προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που πρόσφατα οι ΗΠΑ αποφάσισαν σε βάρος πλοίων και εταιρειών που θεωρείται ότι στηρίζουν το πυρηνικό και πυραυλικό σύστημα της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να ερευνηθούν οι κατηγορίες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ