Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Επιδότηση εργοδοτών με λεφτά εργαζομένων!

Αντιδράσεις εργαζομένων κατά την ανακοίνωση από τον Χρ. Πρωτόπαπα προγράμματος «κατά» της ανεργίας

Τάκης Τσιόγκας: Στρώνουν το τραπέζι για το «μεγάλο φαγοπότι» και δεν ενδιαφέρονται για τη λύση του προβλήματος της ανεργίας

Εν μέσω δυναμικών αντιδράσεων ανέργων και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), εξαγγέλθηκε χτες, από τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαπα, η έναρξη του περιβόητου «προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», στο νομό Λάρισας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών και μάλιστα με χρήματα των εργαζομένων, αφού τα κονδύλια θα αντληθούν, τελικά, από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ για την Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) και όχι από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είχε προαγγελθεί!

Η αναγγελία έναρξης του προγράμματος - το οποίο προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων ύψους 15,4 δισ. δραχμών για την απογραφή των ανέργων, την απασχόληση, μέσω της επιδότησης εργοδοτών επί 24 μήνες και την αυτοαπασχόληση - έγινε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, παρουσία του ετέρου υφυπουργού, Ν. Φαρμάκη και εκπροσώπων φορέων.

Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνεργοι - μπροστά τους βρήκαν ισχυρή αστυνομική δύναμη που απαγόρευε την είσοδό τους - για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να ζητήσουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οι όροι του ΕΚΛ

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έχει θέσει, εδώ και πολύ καιρό, 4 όρους - προϋποθέσεις, προκειμένου ν' αποδεχτεί το πρόγραμμα και να συμμετάσχει στη δομή του, εκτιμώντας πως έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που θα διατεθούν, δε θα καταλήξουν όλοι στις τσέπες των «επιτήδειων». Οι τέσσερις όροι - προϋποθέσεις ήταν:

-- Ενα χρόνο πριν οι επιχειρήσεις μπουν στο πρόγραμμα, για όσο διάστημα αυτό διαρκέσει κι ένα χρόνο μετά το τέλος του, να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να προβαίνουν σε απολύσεις εργαζομένων.

-- Οσοι άνεργοι απογραφούν από τη δομή στήριξης του προγράμματος να πάρουν έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 200.000 δρχ.

-- Να διασφαλιστεί ότι όσοι θα προσληφθούν, μέσω του προγράμματος, θ' αμείβονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα έχουν πλήρη ασφάλιση.

-- Να αυξηθεί η ωριαία αποζημίωση, με βάση το κατώτερο μεροκάματο και να επικολλούνται ένσημα στους ανέργους που θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια κατάρτισης.

Το «μέγα φαγοπότι»

Σ' αυτούς τους όρους αναφέρθηκε, μιλώντας στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι μ' αυτά τα προγράμματα η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά απλώς «ταΐζει» με λεφτά των εργαζομένων τους επιχειρηματίες και τους «επιτήδειους». Ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία ο ΟΑΕΔ Λάρισας διέθεσε 6 δισ. δρχ. για επιδοτήσεις σε εργοδότες και η Περιφέρεια Θεσσαλίας άλλα 4 δισ. δρχ. για σεμινάρια, οι άνεργοι στο νομό όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν.

Κατήγγειλε ότι επιχειρείται να στρωθεί ένα ακόμα «μεγάλο φαγοπότι» κι επισήμανε ότι προς την κατεύθυνση της αδιαφάνειας κινείται και η αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής, που θα φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, η οποία από τριμελής που προβλεπόταν - 1 εκπρόσωπος του ΕΚΛ, 1 του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και 1 του ΟΑΕΔ - θα είναι, τελικά, 7μελής και θ' αποτελείται από 1 εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως πρόεδρο, 1 των εργαζομένων, (επειδή το ΕΚΛ αρνείται να στείλει δικό του εκπρόσωπο, ο Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι θ' αποφασίσει γι' αυτό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ), 3 των εργοδοτών και 2 του ΟΑΕΔ.

Ο Τ. Τσιόγκας κατήγγειλε σαν «συνένοχους» όσους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές αποδέχονται, ως έχει, αυτό το πρόγραμμα και προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των δυο υφυπουργών Εργασίας, οι οποίοι του επιτέθηκαν με δηλώσεις τους, δείχνοντας να «ζορίζονται» που υπάρχουν κάποιοι να ελέγχουν αποφάσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, «μυρίζουν άσχημα»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org