Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζάρια για τα τραπεζικά μονοπώλια και τα σύνορα με Ιρλανδία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας και οι κόντρες ανάμεσα σε βρετανικά και γαλλικά μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού τομέα αναδεικνύονται σε ζητήματα που ανάμεσα σε άλλα «τροφοδοτούν» την ένταση στις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Το είδος των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (η τελευταία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) απασχόλησε χτες τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, η Αρλίν Φόστερ που είναι αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) το οποίο στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Η Φόστερ διαφώνησε με την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν της ΕΕ να υπαχθεί ουσιαστικά η Βόρεια Ιρλανδία σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, ώστε να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Brexit, προκειμένου να αποφευχθούν οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι με την Ιρλανδία (που είναι χώρα - μέλος της ΕΕ). Η Αρλίν Φόστερ είπε στον Μπαρνιέ πως για τη Βόρεια Ιρλανδία αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσβασή της στην κοινή αγορά με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πηγαίνει το 72% των βορειοϊρλανδικών προϊόντων. Του τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει» διαχωρισμός ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Μάρτη του 2019, οπότε θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση από την ΕΕ. Εξέφρασε έτσι, εμμέσως, την ανησυχία πως ενώ η ΕΕ επιχειρεί να βρει φόρμουλα που να εξασφαλίσει τα «ανοικτά» σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, ταυτόχρονα «ορθώνει εμπόδια» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωρες, αργότερα, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η συνάντηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ, με βασικό θέμα συζήτησης πιθανούς τρόπους πρόσβασης των βρετανικών τραπεζικών μονοπωλίων στον τομέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε άλλες χώρες της ΕΕ μετά το Μάρτη του 2019.

Ο Λεμέρ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε μια συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» που σκοπεύουν να διαπραγματευτούν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Χαιρέτισε, μάλιστα, τη σχετική αναφορά της πρωθυπουργού Μέι σε ομιλία που εκφώνησε την Παρασκευή στο Λονδίνο όπου αναγνώρισε ότι οι βρετανικές τράπεζες δεν θα μπορούν, σε ένα χρόνο, να επωφεληθούν από τους κανονισμούς της ΕΕ που τους επιτρέπουν έως σήμερα να πουλούν τις υπηρεσίες τους στις άλλες χώρες της ΕΕ. Πρότεινε, ωστόσο, να υπάρξει ένα «εναλλακτικό σύστημα» ισοδύναμων σχέσεων που εξασφαλίζει εξαιρέσεις που δίνονται από την ΕΕ σε κάποια μονοπώλια από χώρες μη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να έχουν συναλλαγές εντός της ΕΕ από τη δική τους χώρα. Ο Λεμέρ το θεώρησε αυτό την «καλύτερη λύση» για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παρόλο που η βρετανική επιχειρηματική κοινότητα αντιτίθεται κυρίως επειδή αυτά τα ισοδύναμα καθεστώτα είναι αυστηρά ρυθμισμένα και μπορούν να ανακληθούν σε ελάχιστο χρόνο.

Οι εξελίξεις αυτές άσκησαν, και χτες, νέες μικρές πιέσεις της τάξης του 0,1% στη στερλίνα, έναντι δολαρίου και ευρώ, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για το καθεστώς των μελλοντικών σχέσεων Βρετανίας - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ