Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΑΑΝ - ΣΕΜΙΣΕΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΑ

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής 2/3
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής 2/3
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ - πρώην ΟΓΑ) πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 2/3 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), αντιδρώντας στη μετατροπή του ΟΓΑ σε οργανισμό - σφαγείο για τα εναπομείναντα κοινωνικά δικαιώματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τη δρομολογούμενη μείωση κατά 50% των δαπανών στην Πρόνοια, για την πολιτική συρρίκνωσης και κατάργησης κρατικών προνοιακών δομών.

Αφού πρώτα ανάρτησαν πανό αποδίδοντας το πραγματικό περιεχόμενο του ΟΠΕΚΑ («Οργανισμός Περικοπής Επιδομάτων και Κοινωνικής Απάτης»), στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του διοικητή του Οργανισμού, Στ. Πλιάκη. Ο τελευταίος προσπάθησε να εξωραΐσει την άθλια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «με ευαισθησία κι αυτό το θέμα»!

Στους κάλπικους αυτούς ισχυρισμούς έδωσαν απάντηση οι συγκεντρωμένοι: «Οσο κλιμακώνεται η "ευαισθησία" σας, κλιμακώνεται και η περικοπή των δικαιωμάτων μας. Πάνω από 80.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες έχουν μείνει χωρίς επίδομα. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας έχουν μειωθεί σε μια δεκαετία από το 14% του συνόλου των συνταξιούχων στο 6% σήμερα. Τα ΚΕΠΑ συνεχίζουν τις "σφαγές", πριν λίγες μέρες το ποσοστό αναπηρίας σε συναγωνίστριά μας έπεσε από το 67% στο 50%. Τα ποσοστά για τη σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν πέσει στο 30%, παιδιά με βαριά νοητική στέρηση βγαίνουν με ποσοστά αναπηρίας 45 και 50%. Εχουμε χιλιάδες τέτοιες καταγγελίες. Και τώρα μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσατε φέρνετε στο προσκήνιο την αντιδραστική κατεύθυνση της ΕΕ περί "λειτουργικότητας" της αναπηρίας, βάζοντας στην άκρη τις ανάγκες που προκύπτουν από τη φύση και τη βαρύτητα της αναπηρίας».

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ επέμεινε ότι όλα αυτά... δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα (!), αφού, όπως ισχυρίστηκε, ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές παροχές έχει αυξηθεί! Ισχυρισμοί τους οποίους διαψεύδει πανηγυρικά ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, τα σχετικά κονδύλια του οποίου είναι μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017...

Απάντηση στην επιχείρηση παρουσίασης εικονικής πραγματικότητας έδωσε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ Αγροτών, επισημαίνοντας ότι αυτό που τους καλούν ως εργαζόμενους του νέου Οργανισμού είναι «να διαχειριστούμε τα συνεχώς μειούμενα ποσά για τις κοινωνικές παροχές και κατά συνέπεια να διαχειριστούμε την περικοπή των προνοιακών παροχών, όσον αφορά τόσο το ύψος τους όσο και τον αριθμό που θα χορηγούνται. Να χορηγούμε "στοχευμένα" σε όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης...». Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τόνισε, «είμαστε εδώ, στεκόμαστε αγωνιστικά με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Από τον ίδιο χώρο, τέλος, το γραφείο του διοικητή του ΟΠΕΚΑ, οι φορείς παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ