Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συγκίνηση για την «Οδό Αβύσσου»

Επίσημη πρεμιέρα προχτές

Ο Δ. Κουτσούμπας με τη σκηνοθέτρια και τη συγγραφέα
Ο Δ. Κουτσούμπας με τη σκηνοθέτρια και τη συγγραφέα
Επίσημη πρεμιέρα έκανε προχτές το βράδυ το έργο «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, που παίζεται στο θέατρο «Ολβιο» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118), σε διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος και ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από το θάνατο του Μενέλαου Λουντέμη (22/1/1977) και 71 χρόνια από τη λειτουργία της Μακρονήσου ως στρατοπέδου συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης». Στη Μακρόνησο, ένα άγονο νησί 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεκίνησε η λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης με εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς το υπουργείο Στρατιωτικών στις 19 Φλεβάρη 1947. Στο αρχικό εισηγητικό σημείωμα, που συντάχθηκε μετά τις εκλογές της 1/4/1946, αναφέρεται: «Αποφασίζεται ο περιορισμός των αριστερών στρατευσίμων εις ορισμένα στρατόπεδα διά να υποστούν αποτοξίνωσιν. Ολες οι στρατιωτικές μονάδες δέον όπως εκκαθαρισθούν από αριστερίζοντες ή υπόπτους αριστερισμού».

Το μυθιστόρημα «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» είναι ένα από τα πιο βιωματικά έργα του Μενέλαου Λουντέμη. Κάτοικοι της οδού Αβύσσου στον αριθμό μηδέν και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης, ο Γιώργης και ο Παναής. Αγρια θεριά, αμετανόητοι κομμουνιστές, που δεν θα υπογράψουν δήλωση και δεν θα χάσουν την ελπίδα τους για ζωή. Στο έργο αυτό, ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τις οποίες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο.


Μουσική: Νότης Μαυρουδής. Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου. Sound design: Μανώλης Μανουσάκης. Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα. Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη. Σκηνοθεσία video: Γιώργος Κορδέλλας. Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος, Στέλιος Γεράνης.

Στην παράσταση παρευρέθηκαν επίσης πολλοί καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org