Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Μπαράζ πλειστηριασμών εν αναμονή των «επενδυτών»

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον αυταρχισμό ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενώ προωθεί και την παραπέρα «θωράκιση» του νομικού οπλοστασίου που έχουν στα χέρια τους οι τραπεζικοί όμιλοι.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η περαιτέρω «άρση» των όποιων εμποδίων έχουν απομείνει για τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, ενώ θα «αξιολογηθεί» η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών».

Η «λύση» που προωθείται αφορά τη διαμόρφωση κάποιου τύπου «εξωδικαστικού μηχανισμού» - «διαμεσολάβησης», ο οποίος θα κρίνει, καταρχάς, το κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε καθεστώς «δικαστικής προστασίας», ζήτημα που μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Στη συνέχεια, και μόνο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», η υπόθεση θα πηγαίνει στο δικαστήριο.

Επίσης, προχωρά η αξιολόγηση των νομικών και τεχνικών εμποδίων για την περαιτέρω απλούστευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ στο πλαίσιο των συναντήσεων κυβέρνησης και κουαρτέτου ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικές σε αυτό το επίπεδο είναι και παρεμβάσεις τραπεζιτών και παραγόντων του κουαρτέτου στο πλαίσιο «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών» που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, σημειώνοντας ότι ήδη έχει σημειωθεί «πρόοδος» στο νομικό και δικαστικό πλαίσιο, τόνισε πως «η νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ένα σωστό βήμα που θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια». Οπως είπε, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν είναι ζήτημα μόνο των τραπεζών και των εποπτικών μηχανισμών και χρειάζεται να βρεθούν στο επίκεντρο μιας προσπάθειας ενίσχυσης του νομικού και δικαστικού πλαισίου για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, υπογράμμισε ότι πιο δραστικές λύσεις πρέπει να εξεταστούν στο τέλος αυτού του προγράμματος (δηλαδή από τον Αύγουστο φέτος) όταν η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία θα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν θα φτάσουμε σε καθαρή έξοδο αν δεν έχουμε μια καθαρή απάντηση για τον τραπεζικό τομέα, μια καθαρή απάντηση για την αναδιάρθρωση χρέους» καθώς και τις ανακοινώσεις αναφορικά με την «ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος εστίασε στην «ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ» που αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων λέγοντας ότι το 2007 οι επενδύσεις διαμορφώνονταν στο 24% του ΑΕΠ, έχοντας υποχωρήσει σε περίπου 12% το 2016. Αναφορικά με την επόμενη μέρα επικέντρωσε στο πώς η χώρα θα εφαρμόσει ένα δικό της μνημόνιο, έναν οδικό χάρτη, που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν και το πώς θα κατανέμονται στο εξής οι δημόσιοι πόροι, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ